Ünlü kuruluş altın için tarih verdi

Ünlü kuruluş altın için tarih verdi
Altın fiyatlarındaki durgunluk yatırımcıları ve vatandaşı tedirgin ederken, alanında uzman kişiler bu durumu yorumladı.

An itibari ile altının gram fiyatı, 504 lira civarlarında işlem görüyor. Altının ons fiyatı, 1,766 dolar seviyesinde dolanırken, fiyatlardaki, hareketsizlik ilgilileri düşündürüyor.

Milli Gazete''nin haberine göre, dünya çapında yaşanan arz krizi, enerji fiyatlarını birkaç yılın en yüksek seviyelerine çekti. Commerzbank‘ta enerji ve değerli metaller analisti Carsten Fritsch, “Enerji fiyat krizi, doğalgaz fiyatlarının tavan yapmasıyla tırmanmaya devam ediyor. Fiyat dört hafta içinde iki katından fazla arttı” değerlendirmesinde bulundu. Enerji fiyatlarındaki yükseliş enflasyon beklentilerini yükseltiyor. Ancak analistler, tahvil getirilerinin art arda artması ve reel getirileri yükseltmesi nedeniyle altının artan enflasyon baskılarından pek fayda görmediğini belirtiyor. Çarşamba günü, 10 yıllık tahvil getirisi üç ayın en yüksek seviyesi olan %1.57’ye yükseldi.

Saxo Bank‘ın emtia stratejisi başkanı Ole Hansen, altın piyasasındaki hareketsizliğin endişelere neden olduğunu ve hayal kırıklığına uğradığını ifade etti. Hansen yaptığı değerlendirmede:

"Bunun yerine işi yapan kriptolardan kaynaklanıp kaynaklanmadığından emin değilim, ancak hem hisse senetlerindeki artan risk sıkıntısına hem de artan enerji fiyatlarına yanıt verilmemesi bir endişe. Altın bazı alımların ilgisini çekmeye başlamadan önce başa baş noktalarının hangi seviyeye ulaşması gerektiğini görmek ilginç olacak. Şimdilik, altının yenilenen momentum alımını çekmek için temel olarak daha yüksek bir kırılmaya ihtiyacı var ve şimdiye kadar, bunun gerçekleşmesi için kırılması gereken minimum seviye 21 günlük ma’da 1.766 dolar."

ABD DOLARINDAN DAHA FAZLA AVANS İLE GERÇEKLEŞTİRİLECEK"

Öte yandan dünyaca ünlü bazı isimler ilginin neden zayıf kalmaya devam ettiğinin önemli bir faktörünün, yükselen enflasyonun Federal Rezerv‘in para politikasını beklenenden daha hızlı bir şekilde sıkılaştırabileceği beklentilerini artırması olduğunu iddia etti. Altın yatırımcıları  ABD merkez bankasının yıl sonundan önce aylık tahvil alımlarını azaltması için şimdiden kendilerini hazırlıyorlar. Geçen ay Federal Rezerv, Aralık 2022’ye kadar faiz oranlarını artırmaya başlayabileceğini düşüncesini ortaya koymuştu. 

Ayrıca Exinity Group’un baş piyasa analisti Han Tan, yükselen enflasyon altını desteklediğini ancak sıkı para politikalarının piyasaya ağırlık verdiği için piyasanın daha düşük fiyatlar görebileceği uyarısında bulundu. Tan''ın dikkat çeken değerlendirmesi şu şekilde:

"Piyasalar, doları ve ABD’nin reel getirilerini artıran Fed’in daralmasının artan beklentilerine alıştıkça altın fiyatları düşüyor. Cuma günkü NFP piyasa beklentilerini aşarsa, o zaman spot altının bir ay boyunca kırıldığını görebiliriz. tarih aralığı ve 1720 dolar civarındaki Eylül ayının en düşük seviyelerini tekrar test edin. Stagflasyon korkuları ve fiziksel külçe talebi değerli metal için destek sunabilirken, daha güçlü bir taban yalnızca yılın ilk çeyreğinde iyi durumda olan 1,670 dolarlık bölge civarında gelebilir. Bu, altın için aşağı yönlü daha fazla yer anlamına geliyor. Hazine getirilerinde ve ABD dolarında daha fazla avans ile gerçekleştirilecek."

İlgili Haberler