Anksiyete nedir. Anksiyetenin belirtileri ne. Anksiyete nasıl geçer

Anksiyete nedir. Anksiyetenin belirtileri ne. Anksiyete nasıl geçer
Günümüzün en çok görülen hastalıklarından olan anksiyete, korona virüsle beraber birçok kişide arttı. Anksiyete bir diğer adıyla kaygı bozukluğu, psikolojik bir rahatsızlıktır. Peki, Anksiyete nasıl gerçekleşir? Anksiyetenin belirtileri ne? Anksiyete nasıl geçer? İşte detaylar…

Anksiyete bozukluğu olan kişilerde, yoğun, sürekli devam eden bir endişe hali ve günlük hayatta rastlanılan basit olaylara bile karşı bir korku durumu vardır. Anksiyete, panik atak krizleriyle de kendini gösterebilir. Bu duyulan aşırı endişe, kaygı, panik durumu günlük aktivitelerin süregelmesini sekteye uğratır. Kontrol edilmesi ve yönetilmesi zor olduğu gibi, zaman öngörüsünde de bulunulamamaktadır.

ANKSİYETE NASIL GEÇER

Kişilerde aniden ve aşırı düzeyde ortaya çıkan bir kaygı halinin acil şartlarda müdahalesinde benzodiazepin ve türevi ilaçlardan faydalanılabilir.

Anksiyete tedavisinde genel olarak antidepresan türevi ilaçlarla 1-2 yıl süreyle düzenli tedavi yanında kişinin stresle baş etmede kullandığı uygunsuz savunma mekanizmalarının değiştirilmesi ve kişide kaygı, evham oluşturan düşünce şemalarının değiştirilmesine yönelik terapilerin uygulanması gereklidir.

Tedavi planlaması içerisinde tek başına farmakoterapi (ilaç tedavisi) ya da psikoterapi (bilişsel tedavi) veya bu iki terapi şeklinin kombinasyonu yer alabilir.

ANKSİYETE BELİRTİLERİ

Panik, korku ve huzursuzluk,

Sakin kalamamak,

Uyku problemi,

Soğuk, terli, uyumuş ya da karıncalanan eller ya da ayaklar,

Nefes darlığı,

Ağız kuruması,

Kalp çarpıntısı,

Mide bulantısı,

Baş dönmesini, sayabiliriz.

Anksiyete belirtilerinde, aşırı kaygı durumunun zihinsel bir sağlık problemi olduğu durumları şu şekilde sıralayabiliriz

Kaygı halleri çok güçlü hissediliyorsa ya da uzun sürüyorsa,

Duyulan korku veya endişe, ilgili durumla orantılı değilse,

Endişe hissetmeye neden olabilecek durumlardan kaçınma varsa,

Endişeler kontrol edilmesi zor durumlara neden oluyorsa,

Panik atak tarzında anksiyete belirtileri düzenli olarak ortaya çıkıyorsa,

Günlük hayata dahil olmak ya da zevk alınan şeyleri yapmak zor geliyorsa, bu durum zihinsel bir rahatsızlık boyutundadır.