Karagöz devriyede!

Karagöz devriyede!
ASELSAN tarafından geliştirilen Karagöz GAG Balonlu Geniş Alan Gözetleme Sistemi, Suriye İdlib'de göreve başladı

Balonun 17 metre uzunluğa, 430 metreküp hacme sahip olduğunu belirten Balcı, Karagöz’ün 500 metre yükseklikten görev yapabildiğini ifade etti.

karagoz-002.jpg

Sistemin üzerinde taşıdığı geniş alan gözetleme kamerasıyla anlık olarak 8 kilometrekarelik bir bölgeyi tarayabilmektedir. Gözetleme kamerası operatörün tercihine göre 360 derece dönebilir. Üzerindeki ASELSAN termal kameralarıyla olağan dışı bir hareket tespit edildiğinde sistem alarm vererek hedef teşhis ve takip edilebiliyor. Tüm bu bilgiler balona yerleşik fiber kablolar üzerinden komuta kontrol birimine aktarılıyor. Orada da görüntü kıymetlendirilerek gerekli tedbirler alınabilmektedir. Tümüyle özgün olarak milli imkanlarla geliştirilen bir sistem. Balonun özelliği hafif silahlarla vurulduğu zaman kendini tamir edebilen bir malzemeden üretildi.

karagoz-gag-genis-alan-gozetleme-balon1.jpg

Karagöz Balonu, 7/24 görev yapabiliyor. Sistem kablo bağlantısı ile beslediği için sadece haftada bir kez aşağı indirilerek eksilen helyum gazının tekrar yerine konması gerekiyor.

Sistemin görev yaptığı bölgenin haritası ve olağan hareketlik önceden kaydedildiği için anormallikler kolay ve hızlı şekilde tespit edilerek güvenlik güçlerine bildirilmektedir.

Sınıra deneme amaçlı bir sistem yerleştirilecek, daha sonraki plana göre tüm sınırların belirli aralıklarla bu sistem tarafından gözetlenmesi ve çok rotorlu ve sabit kanatlı İHA’larla bir bütün olarak çalıştırılması planlanmakta.

edc2okxxgaeffaa.jpg

Zorlu hava koşullarında görev yapabilecek dayanıklı yapıya sahip Karagöz, üzerindeki donanımlarla sürekli gözetleme ve istihbarat, sınır ve sahil güvenliği, afetlerin gözetlenmesi, yol trafik bilgisi toplama, orman yangını tespiti ve erken uyarı, haberleşme rölesi ve kritik tesis güvenliği görevlerini yerine getirebilecek.

edcs6axxoaam8sy.jpg

Karagöz GAG Balonlu Geniş Alan Gözetleme Sistemi Özellikleri:

Uzunluk: 17 mt

Hacim: 430 m³

Gözetleme Açısı: 360° Stabilize

Gözetleme alanı: 8 km²

Kamera: Gerçek Zamanlı Gündüz ve Termal Görüntüleme/Kaydetme

Görüntüleme Sistemi: Geniş Alan Gözetleme Kamerası ve Aselsan ATMACA (Farklı Elektro-Optik Kamera Alternatifleri)

Görev Yüksekliği: 500 mt