Dışişleri’nde skandal!

Dışişleri’nde skandal!
Dışişleri’nde skandal!

Salih Müslim, Dışişleri Bakanlığı’nın kendisine, El Kadie üyelerinin Suriye’ye Türkiye’den girişleri konusunda

Salih Müslim, Dışişleri Bakanlığı’nın kendisine, El Kadie üyelerinin Suriye’ye Türkiye’den girişleri konusunda  “Sınırdan geçen olursa dahi bu bizim bilgimiz dahilinde değildir” dediğini öne sürdü

 

Terör örgütü PKK’nın Suriye’deki kolu Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim, sürpriz Türkiye ziyaretini anlatırken, “Ziyaret Türk Dışişleri Bakanlığı’nın isteği ile oldu. Geçici yönetimin kurulması konusunu konuştuk ve anlaştık. Dediklerimizi kabul ettiler” dedi. Rojava’daki El Nusra saldırılarını hatırlatan Müslim, “Bu saldırılar da gündem maddesiydi. Elimizdeki veriler, El Kaideci grupların kuzeydeki sınır içinden geldiklerini gösteriyor. Onlara yardım eden kesimler var. Bunları söyledik ama ama inkar ettiler. ‘Öyle bir şey biz yapmıyoruz. Sınırdan geçen olursa dahi bu bizim bilgimiz dahilinde değildir. Onun için araştıracağız’ dediler. Hatta kanıt sordular. Biz de ele geçirilen kimlikleri dile getirdik” diye konuştu.

 


Söz verdiler

 


Arap Birliği’nin girişimiyle Suriyeli muhalifleri birleştirmek amacıyla Paris’te düzenlenen toplantıya giderken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Müslim, El-Nusra ile çatışmaların devam ettiğini belirtirken, “Kendilerine, ‘Nusra sizin topraklarınızdan bizim tarafa geçiyor’ dedik. Onlar da bu konuda önlem almak için söz verdiler” diye konuştu. Müslim, şunları söyledi: “Üst düzey Dışişleri yetkililerinden gelen davet üzerine İstanbul’a geldim. ‘Hükümet ilan edilecek, Suriye’den ayrılacak’ iddiaları vardı, bunları konuştuk. Oluşacak yönetim, halkın ihtiyaçlarını karşılayacak geçici bir yapı olacak. Farklı partilerden 5’er temsilcinin yeralacağı bir konsey kurulacak. Bu yapıda yeralacak 11 parti var. 75 civarı kişi bu konseyde yer alacak. Seçimlere kadar geçici olarak işleri yürütecek yapıyı da bu konsey seçecek. Bunları anlattık, ’çok haklısınız’ dediler.”

 


Konferansa davet

 


Müslim, ziyaretinde MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile karşılaşmadığını ifade ederken, “Görüşmüş olsanız da basınla paylaşmazdınız” sorusuna karşılık, “Kur’an çarpsın, Hakan Fidan’ı görmedim” sözleriyle yanıt verdi. Müslim, Öcalan ile görüştüğü yönündeki iddiaları da yalanlarken, “Ama kendisi eski arkadaşımdır, görüşmek isterdim” dedi. Bayrak konusundan haberinin olmadığını söyleyen Müslim, İstanbul’daki görüşmede konunun açılması üzerine bayrağı indirttiğini ifade etti. Müslim, “Bayrak önemli bir konu değil. Haberim yoktu. Anlattılar, ben de indirin dedim” diye konuştu. PYD Başkanı, CHP’nin Kürt ve Suriye konusundaki politikasını eleştirirken, CHP’nin milliyetçi politikaları bırakmasını ve 1920 Kemalizmine dönmesi gerektiğini söyledi. CHP’nin milliyetçiliği bıraktıkça mesafe kaydedeceğini savunan Müslim, partinin Orta Doğu’da çözüm konusunda önceliği Başbakan Tayyip Erdoğan’a kaptırdığını kaydetti. Salih Müslim, önümüzdeki ay Erbil’de toplanacak Kürt Konferası’na Ankara’nın da davet edildiğini ve üst düzey katılım beklentisi içinde olduğunu anlattı.