"Asgari ücretten vergi alınmasın"

"Asgari ücretten vergi alınmasın"
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, "Asgari ücret üzerinde işverene düşen SGK prim ve vergi  payı oldukça yüksek. Asgari ücretten vergi alınmaması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

İZTO, yılın son toplantısı olan aralık ayı olağan meclis toplantısını odanın meclis salonunda gerçekleştirdi. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, mecliste yaptığı konuşmada ülke ekonomisi için zorlu bir yılın geride bırakıldığını ifade etti.

2018 yılında yaşanan gelişmelerle ilgili üyelere bilgi veren Özgener, inşaat sektöründe uygulanan Otopark Yönetmeliği ile ilgili kısmi bir çözüm sağlansa da, İzmir gibi parsel büyüklükleri küçük ve bitişik düzen yapılaşmanın olduğu büyük kentlerde uygulamada ciddi güçlükler yaşandığını öne sürdü.

Yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihinin pek çok kez değiştiğini anlatan Mahmut Özgener, son olarak da 7 Aralık 2018 tarihinde geçici bir madde eklendiğini söyleyerek yönetmelikten önceki ve sonraki yapı ruhsat başvurularının 30 Haziran'a kadar bir önceki yönetmeliğe göre sonuçlandırılacağını kaydetti. Bu yıl en çok konuşulan konulardan birinin 31 Aralık 2017 öncesi kaçak yapıları kapsayan İmar Barışı olduğunu anlatan Özgener, şöyle konuştu:

"Mağduriyetlerin önlenmesi için hayata geçen bu uygulamanın süresi 31 Aralık 2018'e uzatılınca başvurularda da önemli artışlar oldu. En son Bakanlık açıklamasına göre şu anda barıştan yararlanan 9 milyon kişinin yıl sonunda 13 milyona ulaşması bekleniyor. Gelir ise 8 milyar TL'yi buldu. Bu önemli kaynağın, başta kentsel dönüşüm olmak üzere inşaat sektörümüze can suyu olacağına inanıyorum. Sermaye eksikliği nedeniyle zor günler geçiren firmalarımıza İmar Barışı ile ilgili yapılacak ödemeler için önümüzdeki yıl sonuna kadar ödenmesi için 3 taksit imkanı getirilmesi yönelik düzenleme yapılmasını talep ediyoruz."

"ASGARİ ÜCRETLİDEN VERGİ ALINMASIN"

Yılın başından bugüne enerji ve kredi maliyetlerinin çok yükseldiğini ifade eden İZTO Başkanı Özgener, krediye ulaşımın zorlaştığını, enflasyon ve faiz oranlarının da ciddi oranlarda arttığını anlattı. İş dünyasının sıkıntılarından biri olan istihdam üzerindeki vergi yüklerine de çözüm getirilmesini talep eden Özgener, "Şu anda OECD ortalamasına göre yüksek istihdam maliyetlerine sahibiz. Asgari ücret üzerinde işverene düşen SGK prim ve vergi payı oldukça yüksek. Sayın Cumhurbaşkanımızın istihdam üzerindeki vergi yükünün azaltılacağı yönündeki açıklamasını çok sevindirici bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Bu yükün azaltılması durumunda çalışana daha yüksek ücret vermeyi biz de isteriz. Asgari ücretten vergi alınmaması gerektiğini düşünüyoruz. Asgari ücretli çalışanlar için işverenlere, 500 ve üzeri çalışanı varsa 12 ay boyunca 101 TL, 500’den az çalışanı varsa 150 TL destek verilmesini çok olumlu karşılıyor ve önemli bir adım olarak görüyoruz" dedi.

Mahmut Özgener peşin vergi yükünün iş dünyasının üzerinden kaldırılmasını talep ettiklerini belirterek, geçici vergilerin 1 yıl ötelenmesinin, zor durumda olan firmalar için önemli bir sermaye kaynağı olacağını anlattı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a Lojistik Köy Projesi'nin 'Lojistik Organize Sanayi Bölgesi' statüsü ile kurulması önerisini aktardıklarını anlatan Özgener konunun takipçisi olacaklarını söyledi. 

72 MİLYON 500 BİN LİRALIK BÜTÇE KABUL EDİLDİ

Mecliste bazı üyelerin konuşmalarının ardından odanın 2019 yılı bütçesi, oy birliği ile 72 milyon 500 bin lira olarak belirlendi. Oldukça denk bir bütçe hazırladıklarını belirten Başkan Özgener, bütçe görüşmeleri sırasında söz alan meclis üyelerine tek tek yanıt verdi. İzmir Pasaport Dalgakıran Projesi ile ilgili sıkıntılı bir süreç yaşandığını dile getiren Özgener, sözleşmenin 3 yıl sonra yani 2021 yılında sona erdiğini açıkladı. Ocak 2012'de başlayan proje için İZTO olarak bugüne kadar 5 milyon 251 bin 670 lira para ödediklerini söyleyen Özgener, "Aslında güzel bir proje ama altyapısı hazır mı diye inceledim. SİT kapsamınaki bir arsayı 'ben bunu alayım da nasılsa SİT'ten çıkarırız' diye almışız ve bir sürü para ödemişiz. 3 sene daha ödeyeceğiz. Bugunün değeri ile harcadığımız para 10 milyon lirayı bulacak" dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin imar değişikliği ile mevcut alanın önünü açtığını anlatan Özgener, düzenlemenin SİT Kurulu'ndan geçse dahi projenin hayata geçmesinin 1,5 yılı bulacağını söyledi. Kullanımı İZTO'ya ait olan yerin iade edileceğini belirten Özgener, "Projesi hazır olduğu için taliplisi de çok olur. Hazırlanan proje güzel bir itirazım yok ama bize nasip olur mu bilmiyorum" dedi.

İlgili Haberler