Avrasya Tüneli’nin yabancı ortağından sürpriz hisse satışı

Avrasya Tüneli’nin yabancı ortağından sürpriz hisse satışı
AKP’nin geçiş garantili projelerinden Avrasya Tüneli ortaklarından SK Group bünyesindeki SK Gas Ltd. şirketi, tüneldeki payının satış sürecini yönetmek üzere bir danışman tuttu.

Bloomberg’den Kerim Karakaya ve Ercan Ersoy’un haberine göre, Avrasya Tüneli''nin Güney Koreli ortağı South Korea''s SK Group bünyesindeki SK Gas Ltd. şirketi, Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ) adlı konsorsiyumdaki payını satmaya hazırlanıyor.

SK Gas şirketinin bir sözcüsü de satışı değerlendirdiklerini teyit etti.

Yüksek kamu garantileri nedeniyle tartışılan projelerden biri Avrasya Tüneli’nde Yapı Merkezi AŞ’nin yüzde 50, SK Group bünyesindeki SK E&C’nin yüzde 32’lik paya sahip olduğu ATAŞ, inşaat için 2012’de 18 yıl vadeli 960 milyon dolarlık kredi kullanmıştı.

Ağustos 2017’de hizmete açılan tünelin işletmesi, 24 yıl boyunca ATAŞ’ta olacak.

2016''da açıldığında 15 lira olarak belirlenen, Avrasya Tüneli geçiş ücreti beş yılda 46 liraya kadar yükseldi. Proje için garanti edilen araç geçiş sayısına hiç ulaşılamadı. Geçmeyen araçlar için ödeme, tahmin edilen seviyenin 83,7 milyon TL üzerine çıktı.

Öte yandan Güney Koreli SK Group, yerli hidrojen enerjisi endüstrisini geliştirmek için önümüzdeki beş yıl içinde 18 trilyon won (16 milyar $) yatırım yapacağını söyledi. Ülkenin üçüncü büyük holdingi, başta Japonya olmak üzere , aynı zamanda Çin ve Avrupa''da olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki işletmelerin ve politika yapıcıların dikkatini çeken, ortaya çıkan temiz enerji kaynağında lider olmayı hedefliyor .