Avrupa, Azerbaycan’ın petrolüne odaklanıyor!

Avrupa, Azerbaycan’ın petrolüne odaklanıyor!
Avrupa, Azerbaycan’ın petrolüne odaklanıyor!

DOĞAL kaynaklarına yaptığı yatırımla zenginleşen ve geçen yıl GSYİH’sını yüzde 9 büyüten Azerbaycan, Avrupa’nın dikk

İngiliz gazetesi Independent, Azerbaycan’ın Nabucco doğal gaz hattına sağlayacağı kaynakla Avrupa’nın Rusya’ya olan enerji bağımlılığını azaltabileceğini yazdı.

Gözleri Azerbaycan petrolünde
Doğal kaynaklarına yaptığı yatırımla zenginleşen Azerbaycan, Avrupa’nın dikkatini çekti. İngiliz gazetesi Independent, “Geçtiğimiz yıl GSYİH’sı yüzde 9’dan daha fazla büyüme gösteren Azerbaycan’ın başkenti Bakü, petrol ve doğalgaz zenginliğini şehrin dört bir yanından yükselen ticari yapılarıyla ortaya koymaya başladı” diye yazdı. Haberde şunlara yer verildi: “Öte yandan, komşusu Türkiye ile sahip olduğu önemli jeopolitik konum, Azerbaycan’ın AB enerji kaynaklarını garantiye alan iki ülkeden biri olmasını sağlayabilir. Bu amaç altında, İngiliz petrol devi British Petroleum’un (BP) öncülüğünü yaptığı Şahdeniz 2 doğalgaz yatağı projesi, Avrupa’nın Rusya’ya olan doğalgaz bağımlılığını ortadan kaldıracak Nabucco boru hattının en büyük kaynağı olması olacak.”

Gazprom’un etkisine karşı
Gazete, “Azerbaycan doğal gazının, Türkiye üzerinden geçecek Nabucco hattıyla Avrupa’ya ulaştırılması, doğalgaz ihtiyacının yarısından fazlasını Rusya, Norveç ve Cezayir’den karşılayan Avrupa’nın Rusya gaz devi Gazprom’un etkisinden çıkması için çok önemli” diye yazdı.

İngiliz Independent gazetesi, “Azerbaycan’ın başkenti Bakü, petrol ve doğalgaz zenginliğini şehrin dört bir yanından yükselen ticari yapılarıyla ortaya koymaya başladı” diye yazdı.