“Kazanmadan harcıyoruz güç durumda kalabiliriz”

“Kazanmadan harcıyoruz güç durumda kalabiliriz”

“Kazanmadan harcıyoruz güç durumda kalabiliriz”

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, mevduat tarafında büyümenin kredi tarafında büyümenin alt

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, mevduat tarafında büyümenin kredi tarafında büyümenin altında kaldığını belirterek, “Tasarruf oranlarımız geriledi. Gelir elde etmeden harcar duruma geldik. Bu eğilimin artışı ABD ve Avrupa gibi bizi güç durumda bırakabilir. Bizim de aynı yöne tedbir almadan gitmemiz uygun değil. Onun için tasarruf oranını artırmalıyız” dedi. Öztekin, finans kurumlarının da tasarruf oranlarına katkı yapma adına uluslararası arenadan fon temin ettiğini vurguladı.
BDDK Başkanı Öztekin, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleri ile bir araya geldi.
Türkiye’de kredi kullanımının arttığına temas eden Öztekin, “Sektörler uzun vadeli yatırımlar için sermaye piyasalarından yararlanır. Finans kurumlarına kısa vadeli yatırımlar için başvurur. Ama şu an makine yatırımları için dahi hisse senedine değil finans kurumlarına müracaat ediyorlar” ifadelerini kullandı.

 

En büyük risk faiz
BDDK Başkanı Mukim Öztekin, ne kadar sürerse sürsün krizin biteceğini belirterek, “Türkiye kendisini kriz psikolojisine kaptırmamalı, Merkez Bankası’nın jargonuyla, temkinli de olsa iyimser olmalı” dedi.  Bankacılık sektörünün risklerinin birkaç başlık altında ele alındığını anlatan Öztekin, bu riskleri; kredi riski, piyasa riski, türev işlemler riski, yapısal faiz oranı riski, likidite riski ve yoğunlaşma riski olarak sıraladı. “Kredi riskimiz, türev işlemler riskimiz ve yoğunlaşma riskimiz durağan, piyasa riskimiz ve likidite riskimiz aşağı yönlü” diyen Öztekin, bu riskler açısından bankacılık sektörünün geleceğine ilişkin görünümün son derece olumlu olduğunu vurguladı. Risk türleri içinde tek olumsuz görünümün, yapısal faiz oranı riski olduğunu ve bu riskin yukarı yönlü olduğunu ifade eden Öztekin, “Teknik olarak bu durum bankacılık sektörünün riskidir” dedi.