Ay'a ilk ayak basan Amerikalılar dönüşlerinde neden teşekkür için Anıtkabir'e gitti? Atamızla bir kez daha gurur duyacaksınız

Ay'a ilk ayak basan Amerikalılar dönüşlerinde neden teşekkür için Anıtkabir'e gitti? Atamızla bir kez daha gurur duyacaksınız
1969'da Ay'a ayak basan NASA ekibinin dünyaya döndükten sonra ilk ziyaret ettikleri ülkelerden biri Türkiye'ydi. Radyo programcısı Jozi Zalma, Ay'a ilk ayak basan Amerikalıların ayaklarının tozuyla neden ilk Anıtkabir'e ziyarette bulunduklarının ve Büyük Önder Atatürk'e teşekkür ettiklerinin hikayesini anlattı.

Apollo 11 astronotlarından Neil A. Armstrong, Michael Collins ve Edwin E. Aldrin Ay dönüşlerinin ardından 29 Eylül 1969 tarihinde birçok ülkenin başkentini ve farklı şehirlerini ziyaret ettikleri bir dünya turuna başladılar.

Bu dünya turunda ziyaret edilecek başkentler ve şehirlerden birisi de Ankara’ydı. Apollo 11 mürettebatı 20-22 Ekim 1969 tarihlerinde bu dünya turu kapsamında Türkiye’nin başkenti Ankara’ya gelerek 20 Ekim 1969 tarihinde Anıtkabir’i ziyaret ettiler.

Peki Ay''a ayak basan NASA ekibi dönüşlerinde ilk ziyaret ettikleri ülkelerden biri Türkiye idi? "Geveze" adıyla uzun yıllardır radyo programları yapan Jozi Zalma, Ay’a ilk ayak basan Amerikalı ekibin 1969 yılındaki Türkiye ziyaretine ilişkin önemli bir ayrıntıyı aktardı.

Jozi Zalma''nın Ay''a giden ekibin Atatürk''ü ziyaret ederek teşekkür etmelerinin sebebini şu şekilde aktardı; 

Atatürk’ün eğitim için yurt dışına gönderdiği ilk Türklerden olan uçak mühendisi Necdet Eraslan’ın oğlu Arsev Eraslan’ın yazdığı manuel yazılım programıydı. Uzay organizasyonu için yazılmıştı. Eğer bu program olmasaydı Apollo 11’in bilgisayarı bozulduğu zaman aydan dünyaya dönemeyeceklerdi. Sadece ve sadece Arsev Eraslan’ın yazdığı bu program sayesinde dünyaya geri dönmeyi başarmışlardı.  Onlar da teşekkür etmek için Atanın huzuruna gelmişler.