Yürütme, yasama işine karışmasın!

Yürütme, yasama işine karışmasın!
Yürütme, yasama işine karışmasın!

CHP lideri Kılıçdaroğlu, yeni anayasa çalışmaları kapsamında kendisini ziyaret eden Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e bu mesajı

CHP lideri Kılıçdaroğlu, yeni anayasa çalışmaları kapsamında kendisini ziyaret eden Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e bu mesajı verdi. Görüşmeye katılan ve 45 dakikalık ziyaret sonrası gazetetecilerle sohbet eden CHP’li Emine Ülker Tarhan, “Süre dayatmasına Çiçek de karşı” dedi.

 

Anayasada sorun süre kısıtlamasında

 

Kılıçdaroğlu, Çiçek’e yeni anayasa görüşmelerinde yürütme organının, yasama organına müdahale ederek zaman kısıtlaması getirmesinin doğru olmadığını söyledi

 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmaları kapsamında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu TBMM’deki makamında ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı’nı kapıda karşıladı ve kapıda uğurladı. Görüşmeye CHP Grup başkanvekilleri Akif Hamzaçebi ve Emine Ülker Tarhan da katıldı. Yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin ardından CHP Genel Başkanı, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir basın mensubunun, “Sayın Başbakan makul süreden bahsetti, Uzlaşma Komisyonu iki-üç ay içerisinde çalışmalarını tamamlayamazsa biz önerimizi sunarız, dedi, ne diyorsunuz?” sorusuna Kılıçdaroğlu, “Başkan, Uzlaşma Komisyonu hakkında geniş bir bilgi verdi, yapılan çalışmaları anlattı, süreci anlattı, makul bir süre içinde Türkiye’nin demokratik, özgürlükçü bir anayasaya kavuşabileceğini ifade etti. Bunları duymaktan memnun olduğumuzu ifade ettik” dedi. Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “Daha demokratik daha özgürlükçü bir anayasaya hepimizin ihtiyacı var. Biz yürütme organının veya siyasal partilerin yetkililerinin yasama organına müdahale ederek komisyon için zaman kısıtlaması getirmesinin doğru olmadığını ifade ettik. Yürütme organının görevi yasama organına müdahale etmek değil tam tersine yasama organının sağlıklı çalışmasına zemin hazırlamaktır. Bu bağlamdaki düşüncelerimizi de ifade ettik. Sayın Başkan da doğal olarak biz hep makul süreden bahsettik hiçbir zaman bir zaman kısıtlaması getirmedik makul süre içerisinde çalışmaları yapacaklarını ve sonlandıracaklarını ifade ettiler.”

 

Tutuklu vekiller de ele alındı

 

Bu arada, yapılan görüşme ile ilgili olarak gazetecilerle sohbet eden CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının dışında en dikkat çekici noktanın tutuklu milletvekilleri olduğunu kaydetti. Tarhan,  Çiçek’in tutuklu milletvekilleri konusunun dokunulmazlıklarla birlikte ele alınabileceğini söylediğini aktardı.

 

Cemil Çiçek fedakarlık istedi

 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşmesinin ardından TBMM’de basın toplantısı düzenledi. 19 Ekim 2011’den bu yana anayasa yapım süreciyle ilgili çalışmaları sürdürdüklerini anımsatan Çiçek, 2013’ün başarılı bir yıl olmasını temenni ettiklerini söyledi. Çiçek, Türkiye’nin başarıya giden yolda çözmesi gereken en önemli sorunlarının başında anayasa sorunu geldiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye, bu anayasa sorununu çözemediği takdirde karşılaştığınız her sorunla ilgili bana veya siyaset yapanlara, ‘şu sorun ne olacak, sorun nasıl aşılacak, bu konuda ne düşünüyorsunuz?’ diye sormanızın pratikte hiçbir faydası olmayacak. Yanlış kurallar yürürlükte olduğu sürece, doğru sonuçlar elde edemezsiniz. Yanlış kurallar varlığını sürdürdüğü sürece, temennilerinize göre sonuç bekleyemezsiniz. Nitekim Türkiye’nin, son 1 yılı aşan zamandan beri yaşadığı sorunların önemli kısmı, bu anayasadan kaynaklanıyor.” Çiçek, bu dönem 4 siyasi partinin, kendisi ve Meclis’in önemli, tarihi bir sorumluluk taşıdığını dile getirdi.

 

30 yıl daha sürmesin

 

Her sorunun çözüm adresinin TBMM olduğuna işaret eden Çiçek, “Artık 2013’te bundan farklı yol, yöntem, merci düşünmek demokrasiyle bağdaşmaz. O halde anayasa sorununu çözüme kavuşturacak olan siyasi partilerimiz ve TBMM’dir. Şimdi çözemezse ne zaman? 30 yıldır tartıştığımız bir konuyu, anayasa sorununu bir 30 yıl daha sürdürme imkanımız yoktur. Türkiye her geçen gün anayasadan kaynaklanan gerilimleri, sıkıntıları yaşamak mecburiyetinde kalır” dedi. Çiçek, “Uzlaşmak, Türkiye’nin geleceği bakımından sorun çözmedeki en önemli yöntemlerden biridir. Uzlaşma söz konusu olduğunda da herkesin bu noktada karşılıklı fedakarlıklarda bulunması, birlikte olumlu katkıyı da vermesi gerekiyor” diye konuştu.