Türkiye, tarihinin en ağır siber saldırısını önledi

Türkiye, tarihinin en ağır siber saldırısını önledi
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ’tr’ uzantılı adreslere yaşanan siber saldırıya ilişkin ODTÜ’nün yeterli önlemi almadığını söyledi

Rektör Ahmet Acar ise dünya tarihinde yaşanmış en yoğun saldırıya maruz kaldıklarını belirterek güvenlik tedbirlerinin fazlasıyla alındığını vurguladı. 

 

Türkiye, tarihinin en ağır siber saldırısını önledi

ODTÜ Rektörü Acar 14 Aralık’ta dünya tarihinde yaşanmış en yoğun saldırılardan birine maruz kaldıklarını  belirterek güvenlik önlemlerinin fazlasıyla alındığını söyledi.

PROF. Dr. Ahmet Acar, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın, 14 Aralık’ta başlayan siber saldırılara karşı yeterli önlemin alınmadığı yönündeki eleştirilere yanıt verdi. “.tr” üst düzey alan adı ve onun altında yer alan ikinci seviye alan adlarının yönetimi ve koordinasyonunun 1992 yılından beri ODTÜ tarafından sürdürüldüğünü hatırlatan Acar,  “Uluslararası literatüre geçecek düzeyde bir siber saldırı yaşandı. Şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim. Alan Adı Yönetimi sistemi, saldırı öncesinde ve saldırı sırasında uluslararası güvenlik standartları ne gerektiriyorsa, gerekli önlem ve işlemlerin hepsini fazlasıyla yerine getirdi” dedi.

Dünya üzerinde yaşanmış en yoğun saldırılardan birinin, 14 Aralık’ta gerçekleştiğini belirten Acar, yurt içinde ve dışında 5 ayrı noktada konuşlanan 6 adet  “.tr” alan adı sunucusuna doğru gelen Dağıtık Servis Kesintisi Saldırısının (DDoS) yaşandığı bilgisini verdi. car, bunun sonucunda tüm ülkede, internet bant genişliğinde çok ciddi yoğunlukların yaşandığını, saldırının temel olarak “DNS yükseltme saldırısı” olarak başladığını aktardı. Acar, saldırının “.tr” alan adlarından ilgili IP adreslerine ulaşılmasını engellemek amacıyla yapay ağ trafiği üretmek de dahil, DNS sunuculara doğru yoğun ağ trafiği yollanması şeklinde, ülke dışındaki kaynaklar tarafından organize olarak gerçekleştirildiğini dile getirdi. Saldırı başlayınca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) gerekli bilgileri verdiklerini ve BTK’nın USOM koordinasyon merkeziyle süreci birlikte yürüttüklerini ve Telekom operatörleri ile çok etkili çalışmalar yaptıklarını belirten Acar, şöyle konuştu: “ODTÜ’nün Bilgi İşlem Dairesi’nde 56 kişi çalışıyor. Onların da desteği alındı. Bunlara ilaveten Enformatik Enstitüsü ve Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyeleri devreye girdi. Enformatik Enstitümüz şu anda birçok ülkenin uzmanlarına siber güvenlik eğitimleri veriyor. Ülkemizde bu kadar yoğun uzmanlık ve tecrübe ODTÜ’de var. Bugüne kadar da Alan Adı Yönetim servisini sorunsuz olarak sunuyor” dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım saldırıya ilişkin ODTÜ’nün yeterli önlemi almadığını öne sürmüştü. Yıldırım, “ODTÜ’deki sunucuyu BTK bünyesine almak istedik ancak ODTÜ vermedi. Hatta bize dava açtılar” diye konuştu.