2020’yi Erdoğan kaybettirdi

2020’yi Erdoğan kaybettirdi
2020’yi Erdoğan kaybettirdi

Uluslararası basına göre, olimpiyatın kaybedilmesinde Gezi olayları, Suriye krizi ve doping haberleri etkili oldu. Basın, Olimpi

Uluslararası basına göre, olimpiyatın kaybedilmesinde Gezi olayları, Suriye krizi ve doping haberleri etkili oldu. Basın, Olimpiyat Komitesi’nin Tokyo’yu seçerek en güvenli tercihi yaptığını öne sürdü.

 

2020 Olimpiyatları’nın Japonya’nın başkenti Tokyo’ya verilmesi dünya basınında geniş yer buldu. Türkiye’nin neden kazanamadığı üzerine yapılan yorumlarda Gezi olayları, Suriye krizi ve doping haberlerine dikkat çekildi.  ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, Arjantin’de önceki gün yapılan ve Tokyo’nun kazandığı oylamanın ardından bir haber analiz yayınladı. “2020 Olimpiyatları için IOC güvenli seçenek olarak görülen Tokyo’yu tercih etti” başlıklı analizde İstanbul’un, Türkiye’deki siyasi ortamın istikrarsızlığı ve Erdoğan’ın “kimilerine göre otokratik” yönetim anlayışı nedeniyle yarışı kaybettiği ifade edildi. “Japonya Başbakanı’nın ülkede 2011 yılında yaşanan nükleer felaket sonrası emniyet ve radyasyon konusunda süregelen kaygılarla ilgili empati yüklü bir teminat vermesinin ardından Tokyo Yaz Oyunları’nın ev sahipliği için İstanbul ve Madrid’i kolayca mağlup etti” yorumu yapılan yazıda, Başbakan Şinzo Abe’nin “Seçimleri kazandığımda bile bu kadar sevinmemiştim” sözlerine de yer verildi. Gazeteye konuşan analistler Japonya’nın zaferini ülkenin ekonomik ve siyasi krizden çıkmak adına gösterdiği çabalara yönelik uluslararası bir destek olarak nitelendirdi. Bir analist, “Olimpiyatlar sayesinde Japonlar yeniden doğmuş gibi hissetme, ülkelerinin hala hareketli bir yer olabileceğini hissetme şansını elde etti” diye konuştu. Yazının Madrid’le ilgili kısmında Olimpiyat komitesi üyelerinin ekonomik kaygılarına işaret edildi.

 


Orta Doğu yaktı
AFP haber ajansı da sonuçların açıklanmasının ardından IOC üyelerine kararlarını etkileyenin ne olduğunu sordu. Monako Prensi Albert, ajansa yaptığı açıklamada, bölgedeki istikrarsız durumun İstanbul’un adaylığına zarar verdiğini belirterek, “Jeopolitik durum mutlaka bir rol oynadı. IOC üyeleri sağlam şehirleri tercih ederler... İstanbul da diğerleri gibi iyi bir adaydı. Ancak Tokyo güvenli bir çift el önerdi. Oyunları finanse etme konusunda da sorunları yok. Ne inşaat ne de organizasyon anlamında...” dedi.

 


Japonların parası
İngiliz yayın kurumu BBC, İstanbul’un kampanyasının, doping haberleri ve komşu ülke Suriye’deki sorunların üstesinden gelemediğini yazdı. Amerikan CNN televizyonu, “Türkiye’nin altyapısını iyileştirme ihtiyacı ve Suriye’deki durumun bazı komite üyelerini rahatsız ettiğine” işaret etti. Fransız haber kanalı i-Tele, İstanbul’un güvenlik ve deneyimsizlik sorunlarının kurbanı olduğunu kaydetti. İngiliz Daily Telegraph, Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyelerinin kararı verirken, doping olaylarıyla buna karşı verilecek mücadeleyi dikkate aldıklarını kaydetti. Dünya basınına göre, Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Tokyo’yu tercih ederek en az riskli seçimi yaptı. Fransız Le Monde gazetesi, komitenin Tokyo’yu seçerek finansal ve teknik güvence kartına oynadığını yazdı.