En fazla kayıp Türk piyasasında

En fazla kayıp Türk piyasasında
Yolsuzluk ve rüşvet iddialarının ortaya çıkmasından sonra Türkiye’de piyasalar yere serildi. Borsa yüzde 32 civarında düşüş yaşadı. TL’nin yıllık değer kaybı yüzde 20’yi aştı.

Yolsuzluk ve rüşvet iddialarının ortaya çıkmasından sonra Türkiye’de piyasalar yere serildi. Borsa yüzde 32 civarında düşüş yaşadı. TL’nin yıllık değer kaybı yüzde 20’yi aştı.

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ve ardından yargı ile yaşanan gerilim Türkiye piyasalarının dünya genelinde en çok kayıp yaşayan piyasa olmasına neden oldu.
17 Aralık’ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasından sert düşen iç piyasalarda Başbakan Erdoğan ve yargı arasında yaşanan gerilimin de eklenmesi ile Türkiye piyasaları en çok kayıp yaşayan piyasalar oldu.
Hisse senedi ve kur tarafında dünyanın en kötü performansını yaşayan Türkiye’de dolar bazından BİST 100 yüzde 18 düşüş yaşadı. Yıl genelinden bakıldığında ise yüzde 32’lik geri çekilme yaşandı. Türk lirası dolar karşısında Aralık ayı içinde yüzde 6.3 eridi. Yıllık kayıp ise yüzde 20’yi aştı..Gelişen ülke kurları arasında en sert düşüşü yaşayan TL geçtiğimiz hafta 2.1764 ile en düşük seviyeyi görmüş oldu.

Riskler belirginleşti 
Yapılan değerlendirmelerde gerilimin artması ile Türkiye’nin kazanımlarının geri verildiği ve 1990’lardan bu yana ilk kez kazanılan yatırım yapılabilir notunu da tehlikeye soktuğu uyarısı yapılıyor.  Piyasa uzmanları Türkiye için risklerin daha belirgin hale geldiği uyarısını yaparken, şirketler bazındaki kayıplara da dikkat çekiliyor. Tahvil piyasasında da gerilimin izleri takip ediliyor. Son iki yılın en hızlı satışını yapan yatırımcılar gösterge faiz olan iki yıllıklarda çıkarak faizin 23 ayın zirvesi olan yüzde 10.17’ye kadar taşıdılar. Yabancı iki haftada 1.9 milyar dolarlık satış yaptı.  Merkez Bankası verileri 72 milyar dolardan 54 milyar dolara gelindiğini ortaya koydu. Gelinen seviye son üç ayın en düşük seviyeleri oldu.
Londra Merkezli CF Global broker’ı Julian Rimmer faizlerdeki yüksek seviyelerin uzun süre bu şekilde devam etmesi ve dövizdeki zayıflığın sürmesi halinde ekonomik performans üzerinde sert etki bırakacağı yönünde uyardı. Gösterge endeksler 2003’ten 2012 sonuna kadar olan dönemde yüzde 505 yükseliş kaydetti. MSCI Gelişen ülkeler endeksi ise aynı dönemde yüzde 275’lik yükseliş yaşandı.