BAE Suriye'deki büyükelçiliğini yeniden açıyor

BAE Suriye'deki büyükelçiliğini yeniden açıyor
Arap ülkelerinin Suriye'de hükümetin zaferini kabul etme ve Beşar Esad yönetimiyle ilişkileri normalleştirme işaretlerinin ardından en somut adımın geldiği belirtildi.

Suriye Enformasyon Bakanlığı, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Şam Büyükelçiliği'ni bugün yeniden açacağını duyurdu. Bakanlık, yerel saatle 13.30'daki açılışı takip etmeleri için gazetecilere davette bulundu.

BAE'den ilk etapta açıklama gelmedi. Suudi Arabistan ile BAE, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmek için saldıran cihatçıları destekleyen ülkelerin başını çektiğinden, bu adımın ayrı bir önemi var.

Reuters haber ajansı, BAE elçiliğinin açılmasının, 'Esad için diplomatik zafer' olduğu değerlendirmesini yaptı.

2011'DE KAPANDI

BAE'nin Şam Büyükelçiliği, 2011'de Suriye ihtilafının başlamasından beri kapalıydı. Arap isyanları döneminde Suriye'de başlayan protestoların hızla cihatçı saldırılarına ve vekalet savaşına dönüşmesinde Suud-BAE cephesi önemli bir rol oynadı. Bu cephe, Cenevre sürecinde Suriyeli muhalifleri temsil eden cihatçı ağırlıklı heyetin sponsorluğuna devam ediyor.  

RİYAD'DAN ABD'YE SURİYE YANITI

Öte yandan Suriye'ye ilişkin bir başka gelişme de Suudi Arabistan ABD arasında yaşandı. ABD Başkanı Donald Trump'ın 24 Aralık'ta "Suriye'nin yeniden inşasına yardım için gereken parayı ABD'nin yerine Suudi Arabistan ödeyecek" açıklamalarına cevap veren Suudi Arabistan'ın Washington Büyükelçiliği, kraliyetin Suriye ile ilgili Ağustos ayından beri yeni bir söz vermediğini duyurdu.