Bahçesine deneme amaçlı ekti gramı altınla yarışıyor. Endonezya'dan itinayla getirdi kapanın elinde kalıyor

Bahçesine deneme amaçlı ekti gramı altınla yarışıyor. Endonezya'dan itinayla getirdi kapanın elinde kalıyor
Sakarya'da Usame Sofoğlu adlı vatandaş, Endonezya’nın Açe bölgesinde ‘kacang panjang’ denilen fasulye tohumlarını alarak ülkemize getirdi. Kendi bahçesinde yetiştirmeye başlayan Sofuoğlu taleplere yetişemediğini, ürünün tanesinin 20 Tl'den, gramının ise 1000 TL'den satıldığını söyledi.

Sakarya’da 'da Endonezya'nın Açe bölgesinden getirdiği fasulye tohumunu bahçesine eken çiftçi, son zamanlarda taleplere yetişemiyor.

Dünyanın hemen hemen her bölgesinde yetişen fasulyenin Türkiye’de de yetiştirilmesini hedefleyen Sofuoğlu, ektiği bitkinin tohumlarını da isteğe göre her ile gönderiyor.

"BÖRÜLCEYE BENZETİYORLAR"

Açe fasulyesini börülce ve sırık fasulyeye benzettiklerini aktaran Sofuoğlu, "Burada bunu börülceye, uzun fasulyeye benzetenler oluyor. Bu onlardan çok farklı bir şey. Genelde börülceye benzetiyorlar ama börülcenin tohumu yuvarlak bezelye gibi, bu normal dediğimiz fasulye" dedi.

"TALEP ÇOK"

Fasulyenin boyunun da uzun olduğunu söyleyen Sofuoğlu, "Bunlar kendi vatanında iki buçuk metreye kadar uzayabiliyor. Biz burada bir, bir buçuk metreyi hedefledik. Hedefimize de ulaştık. Tohumlarını sürekli topluyoruz. İki aydır tohum vermeye başlıyorlar. Araştırmasını yaptık. Türkiye'de daha önce hiç rastlamadım. Biz de getirtip hemen yetiştirmesine başladık. Babam yurt dışından Türkiye'de olmayan ata tohumu meyveleri, sebzeleri getirip, burada üretimlerini yapıyordu. Ben de ondan heveslendim ve fasulyeden başladık. Tohumlarını insanlara iletiyoruz. Talep çok" ifadelerini kullandı.

"GRAMI 1000 TL"

"Türkiye'nin her iline gönderimini yapabiliyoruz" diyen Sofuoğlu, "Tohumu tane fiyatı 20 lira. 10 gramında 55-60 adet var. Onun fiyatı ise bin lira. İsteyene istediği kadar gönderebiliyoruz" diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE SAKARYA'DA YETİŞİYOR"

Usame Sofoğlu, fasulyenin lezzetli olduğunu da ifade ederek, "Pişirme usulü de aynı. Daha hızlı pişiyor. Lezzeti genel fasulyelerden çok daha iyi, bizzat tattık. Gerçekten damak tadı çok iyi. Biz şu an yaklaşık 30 metrekare yerde yetiştiriyoruz. Her iki köke bir tane fasulye yapıyoruz. Toprağın çok altında kalmıyor. Kase kadar çukur açıyoruz ondan sonra büyüdükçe dibine toprak ilave ederek, onu destekliyoruz. Yoksa zayıf kalıyor. Bir kök de 10-15 tane fasulye, her fasulyede ise 15-20 adet tohum oluyor. Dünyanın her yerinde yetişiyor. Türkiye'nin sadece Sakarya'sında biz yetiştiriyoruz ve tüm illerine gönderimini sağlayabiliyoruz. Tüm illerinde de yetişebiliyor" dedi.

aw046069-01.jpg

aw046069-02.jpg

aw046069-03.jpg

aw046069-04.jpg

aw046069-05.jpg

aw046069-06.jpg

aw046069-07.jpg

aw046069-08.jpg

aw046069-09.jpg

aw046069-10.jpg