Bakan Murat Kurum: İnşaat sektörü, ekonominin lokomotifi olmaya devam edecek

Bakan Murat Kurum: İnşaat sektörü, ekonominin lokomotifi olmaya devam edecek
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, sön dönemde ciddi sıkıntıların yaşandığı ve üst üste konkordato haberlerinin geldiği inşaat sektörünün ‘ekonominin lokomotifi’ olmaya devam edeceğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye’deki şehirleşme ve genç nüfus oranına dikkat çekerek inşaat sektörünün ekonomide lokomotif olmaya devam edeceğini söyledi.

Dünya’nın haberine göre, Kurum, Ankara Ticaret Odası’nda kentsel dönüşüm kurultayında konuştu.

Bakan şu bilgileri aktardı: “Türkiye’deki yıllık nüfus artışına baktığımızda yıllık yüzde 1,5 artış var. 80 milyonu aşan nüfusumuzun da yaklaşık yüzde 88’i şehirlerde yaşıyor. Yaşanılan konut adedi yaklaşık 19 buçuk milyon. GSYİH son 10 yılda inşaat sektörünün payı yüzde 7 olarak gerçekleşti. 2025 yılı itibariyle bu payın gelişmiş ülkelerde yüzde 10, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 17 olması bekleniyor. Dolayısıyla inşaat sektörü gelişirken lokomotif olmaya devam edecek.”

Yılda 300 bin konutu dönüştürmeyi hedeflediklerini kaydeden Kurum, bunun bir kısmının bakanlık ve bağlı kuruluşlar TOKİ, Emlak Konut ve İller Bankası, bir kısmının da yerel yönetimler ve özel sektörle yapılacağını söyledi.

Bakan, gelecek 20 yıl içinde 6 milyon 700 bin konutun yıkılıp yeniden inşa edilmesi gerektiği belirterek şöyle konuştu: “Bunun kamu tarafı yüzde 20’sini içeriyor, yüzde 80’ini de özel sektörle yapmamız gerekiyor. Kentsel dönüşüm projelerinde temel amacımız, tüm aşamalarını halkımızla ve paydaşlarımızla birlikte yürüteceğimiz sosyal boyuta ilişkin projeler hayata geçirmek olacaktır. Tarihi ve geleneksel kent merkezlerinin kimliği korunarak, yenileme ve dönüşüm çalışmalarını hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda, tarihi kent meydanlarımız ile metruk durumda bulunan riskli yapılarının yenilenmesi çalışmalarına hız kazandırıyoruz.”