"Ümraniye"de gerekçeli karar niye hala yazılmadı!

"Ümraniye"de gerekçeli karar niye hala yazılmadı!
Başbakan'ın kendini 'savcı' ilan ettiği Ümraniye Davası'nda özellikle 'kumpas' söylemi sonrası iktidarın tavır değişikliği adeta zirve yaptı. Adalet Bakanı Bozdağ, bu kez 'avukat' gibi konuştu:En geç 15 günde yazılması gereken gerekçeli kararın 6 aydır ya

"Ümraniye"de gerekçeli karar niye hala yazılmadı!

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre kararların gerekçesinin en geç 15 gün içinde dosyaya konulması gerektiğini belirterek, Ümraniye Davası’nda 6 aydır gerekçeli karar yazılmamasını hak ihlali olarak gördüğünü söyledi. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin teklifin TBMM Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında konuşan Bozdağ, Ümraniye Davası’na ilişkin mahkemenin gerekçeli kararının açıklanmamasına tepki gösterdi. Bozdağ, mahkemelerin kararlarını “gerekçeli” açıklaması gerektiğine de dikkat çekti.  Bozdağ, yeniden yargılama konusunda Bakanlık olarak çalışma yürüttüklerini belirterek, “Alternatifler, çeşitli öneriler var. 

Kamuoyu aldatılıyor

Çalışma bittikten sonra hangi formülün hayata geçirileceğine karar verilecek” dedi. CHP grubu da, özel yetkili mahkemelerin kaldırılacak ve olağanüstü yargılama koşullarının ortadan kalkacak olması nedeniyle, ağır ceza mahkemelerinde yeniden yargılama yapılmasına ilişkin önerge verdi. Ancak CHP’nin önergesi reddedildi. Önergelerinin reddedilmesine tepki gösteren CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, “Kamuoyu aldatılıyor. Bakan çocuklarının soruşturmasının örtülmesi ivedi, cezaevinde tutukluların yeniden yargılanması ivedi değil” diye konuştu. 

ÖYM’ler kaldırıldı

Daha sonra AKP’nin, özel yetkili mahkemelerdeki dava ve soruşturma dosyalarının devirlerinin 15 günde tamamlanması, bu mahkemelerin devir işlemleri tamamlanana kadar, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde devredilen dosyalarla ilgili koruma tedbiri vermeye yetkili olması ve özel yetkili mahkemelerce sonuçlandırılan davaların gerekçeli kararlarının 15 gün içinde tamamlanmasına ilişkin önergesi kabul edildi. Oylamada özel yetkili mahkemelerin kaldırılması kabul edildi.