İyileştirmeye 5 milyar vatandaşa sefalet

İyileştirmeye 5 milyar vatandaşa sefalet
İyileştirmeye 5 milyar vatandaşa sefalet

Van’da depremin üzerinden 2 yıl geçti. Yetkililer kentte milyarlar harcandığını iddia ediyor.

Van’da depremin üzerinden 2 yıl geçti. Yetkililer kentte milyarlar harcandığını iddia ediyor.
Vatandaş konteynerlerde yaşam savaşı verirken, aileler günde 10 liraya geçinmeye çalışıyor.

 

Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011’de yaşanan ve 644 vatandaşın hayatını kaybettiği depremlerin ardından yapılan iyileştirme ve yeniden yapılanma çalışmalarının maliyeti 5 milyar liraya ulaşırken, hala konteyner kentte kalan vatandaşlar çaresizlik içinde. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yetkililerinden alınan bilgiye göre, depremlerin ardından Van genelinde 200 binden fazla konut, işyeri ve ahır incelenerek, hasar tespit işlemi gerçekleştirildi. Hak sahipliği ve borçlandırma çalışmaları sonucunda, 31 bin 306 hak sahibi, konut, ahır ve işyeriyle ilgili kanun kapsamındaki yardımlardan yararlanmaya hak kazandı.

 


Konteynerde sefalet
Öte yandan, TOKİ’nin yaptığı evlerin küçük olduğundan ve suların akmamasından şikayet edenler olduğunu gibi, ev sahibi olmadığı için hala konteynerlerde kalan vatandaşlar da var. Deprem kadar yoksulluğun da sarstığı Van’daki konteyner kent, birbirinden acı hikâyeler barındırıyor.
Konteyner kentte 4 çocuğu ile beraber yaşayan 40 yaşında M.T.’nin hikâyesi de bunlardan biri. M.T.’nin çocukları İ.K.12, V.K. 7, M.K. 6 yaşlarında en küçüğü D.T. ise 9,5 aylık. Eşinin terk ettiği M.T., 4 çocuğuyla konteynerde yaşam mücadelesi veriyor. Evin geçimini ise garsonluk yaparak günde 10 lira kazanan 12 yaşındaki oğlu sağlıyor. 9,5 aylık D.T. ise zehirli guatr hastası ve ilacını yeşil kart karşılamıyor. Paketi 20 lira olan ilacı alabilmek için her gün 50 kuruş bir köşeye atılıyor.