Bakteriler antibiyotikten kaçmak için şekil değiştiriyor!

Bakteriler antibiyotikten kaçmak için şekil değiştiriyor!
Newcastle Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir çalışma, vücudumuzdaki bakterilerin, antibiyotiklerin etkisinden kaçınmak için şekil değiştirdiğini açıkladı.

Bakterilerin antibiyotiklere dirençli hale gelmesinin altında, bakterin genomundaki değişiklik yatıyor. Örneğin, bakteriler antibiyotikleri dışarı pompalayabilir veya antibiyotikleri parçalayabilir. Ayrıca, bağışıklık sistemini, önlenebilir hastalıklara karşı dirençsiz hale getirebilir.

İngiltere’de bulunan Newcastle Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, bakterilerin antibiyotiğe karşı dirençli hale gelmek için kullandıkları bilinen başka bir metoda odaklandı. Ekip, bakterilerin antibiyotiklerin etkilerini pasifize edebilmek için insan vücudunda "şekil değiştirebildiklerini” keşfetti. Kısacası araştırmacılar, bakterilerin büyümeye devam etmeleri için genetik değişiklik gerektirmeyen bir süreç gerçekleştiğini söylüyor.

Hemen hemen tüm bakteriler hücre duvarı adı verilen bir yapı ile çevrilidir. Duvar, hücreyi çevresel baskılara karşı koruyan ve hücrenin patlamasını önleyen kalın bir ceket gibidir. Bakterilere düzenli bir şekil verir (örneğin, bir çubuk veya küre) ve verimli bir şekilde bölünmelerine yardımcı olur.