1.4 trilyon dolarlık büyük risk alarmı

1.4 trilyon dolarlık büyük risk  alarmı
Dünya Bankası raporunda Türkiye Brezilya gibi gelişmekte olan piyasalarda sermaye girişinin yüzde 45 azaldığı 2014'de borçödemeleri için 1.4 trilyon dolarlık risk üstlendikleri belirtildi

Dünya Bankası, küresel finansal koşulların süratle sıkılaşması ve uluslararası finansın kıt hale gelmesi durumunda, ağır borcu bulunan Türkiye Brezilya  gibi gelişmekte olan ekonomilerin aniden sermaye akışının durması riskine maruz kalabileceği uyarısında bulundu. Raporda, başlıca gelişmekte olan ülkelerde yapılacak olan seçimlerin eklediği belirsizliğe de değinilen raporda, politik istikrarsızlığın gelişmekte olan ülkeler için önemli bir risk olduğu aktarıldı.

Dünya Bankası'nın resmi internet sitesinde yayımlanan "Finansal Piyasalar Görünümü-Şubat 2014" isimli raporunda, 2014 yılında gelişmekte olan piyasalara yapılacak olan sermaye akışının, 1 trilyon 65 milyar dolara gerileyeceği öngörülüyor. Raporda, gelişmekte olan ülkeler, 2014 yılında kısa ve uzun dönem borçlarını geri ödeme yükümlülüğünü karşılamak için 1,4 trilyon dolara ihtiyaç duyuyor." 

Sert faiz artırımı 

Raporda, para birimi ve iç enflasyon baskılarından dolayı bazı gelişmekte olan ülkelerin para politikasında daralmaya gittiği anımsatılırken, Türkiye'de özellikle politika faizinin sert bir şekilde artırıldığına değinildi. Geçen yılın ilkbahar ve yaz aylarında, ABD Merkez Bankası'nın (FED) parasal genişleme politikasına karşı finansal piyasaların tepki verdiği vurgulanan raporda, bunun aksine FED'in 18 Aralık'ta tahvil alımlarının azaltımına gitmesine piyasaların tepki vermediği aktarıldı.

Raporda, Arjantin'in ocak ayında Peso'da yüzde 16 oranında devalüasyona gitmesi ve Çin'deki yavaş büyüme endişeleriyle kış aylarındaki sakin dönemin sona erdiğine işaret edilerek, şöyle denildi: " Bunun ardından, küresel özsermaye piyasaları keskin bir şekilde düşüş gösterdi. 2013 yılı boyunca gelişmiş ülkelerde normalleşmeye dair belirtiler yoğun oldu. ABD, Japonya ve Euro Bölgesi'ndeki büyüme tahminlerinin artmasıyla gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki büyümeye yönelik tahminlerdeki farklılıklar da azaldı. FED'in mayıs ayında parasal genişlemeyi azaltamasıyla birlikte, gelişmekte olan ülkelere sermaye girişi yüzde 45 oranında azaldı. Brezilya, Hindistan, Endonezya, Malezya, Türkiye ve Güney Afrika iç ve dış dengesizlikler yaşadı. Peru ve Meksika ise tam tersi olarak fazla kırılganlık yaşamadı.