Üst düzey yetkililer Özbekistan’a kaçıyor: Taliban, Mezar-ı Şerif'i de ele geçirdi

Üst düzey yetkililer Özbekistan’a kaçıyor: Taliban, Mezar-ı Şerif'i de ele geçirdi
Afganistan'da Taliban başkent Kabil'e doğru hızlı ilerleyişini sürdürüyor. Ülkenin kuzeyinde hükümetin hakimiyetindeki son merkezlerden Mezar-ı Şerif de Taliban'ın kontrolüne geçti. Taliban militanları, Özbek Mareşal Raşit Dostum’un konutuna girerken, üst düzey devlet yetkilileri Özbekistan sınırına doğru kaçıyor.

Taliban, dördüncü büyük eyalet Mezar-ı Şerif'i de ele geçirdi.

Taliban, Afganistan Hükümeti tarafından yoğun bir şekilde korunan kuzey kenti Mezar-ı Şerif''i ele geçirdi.

Bugün Afgan kuvvetlerinin ve iki eski savaş ağasının savunmayı taahhüt ettiği, ülkenin dördüncü büyük şehri Mezar-ı Şerif''in Taliban''ın eline geçmesi grubu kuzey Afganistan''ın tek otoritesi haline getirdi.

Bir eyalet yetkilisi, Taliban''ın Mezar-ı Şerif''i ele geçirmesiyle ve güvenlik güçlerinin Özbekistan sınırına kaçtığını söyledi.

Belh eyalet konseyi başkanı Afzal Hadid, "Taliban Mezar-ı Şerif''in kontrolünü ele geçirdi" dedi ve şehrin savaşmadan düşmüş gibi göründüğünü de sözlerine ekledi.

"Askerler ekipmanlarını bırakıp sınır kapısına doğru yöneldi” ifadelerini kullanan Hadid, "Tüm güvenlik güçleri Mazar şehrini terk etti," dedi, ancak şehir merkezinin dışındaki bir bölgede ara sıra çatışmalar yaşanıyor.

MAREŞAL RAŞİT DOSTUM''UN EVİNDE ALEM YAPTILAR

Taliban, Afganistan''daki Özbeklerin lideri olan Cumhurbaşkanı Eski Yardımcısı ve Mareşal Raşit Dostum''un konutunu da ele geçirdi.

Taliban militanları tarafından paylaşılan görüntülerde konutta keyif yaptıkları ve yemek yedikleri görülüyor
Öte yandan Yerel kaynaklar, Mareşal Dostum’un da Özbekistan sınırına doğru kaçtığını aktardı.

DEVLET BAŞKANI KABİL’İ TERK ETTİ

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, başkent Kabil’i terk ettiği iddia edildi. 

Gani, Taliban militanları Kabil''e yaklaşırken yerel liderler ve uluslararası müttefikleriyle acil görüşmeler yapmıştı.

Gani yaptığı kısa bir televizyon konuşmasında ise, "Başkanınız olarak odak noktam, daha fazla istikrarsızlığı, şiddeti ve halkımın yerinden edilmesini önlemek" demişti.

Taliban, ABD''nin son birliklerini geri çekmesine üç haftadan daha kısa bir süre kala şiddetli bir askeri operasyonla kuzey, batı ve güney Afganistan''ın çoğunu ele geçirdi.

Taliban, ülkenin üçte ikisini kontrol ederken, binlerce kişi başkentin uluslararası havaalanından kaçtı. ABD ve Avrupa ülkeleri de Taliban''ın başkent Kabil''e yaklaşmasıyla büyükelçilik personelini tahliye etmeye başladı.

İlgili Haberler