Basketbol federasyonunda skandal!

Bugün sizlere ihale veyahut hülle yoluyla yapılan işleri anlatmayacağım.

Bugün sizlere TBMM Kamu Denetçiliği Kurumu yani Ombudsman'ın hazırladığı bir rapordaki bilgileri aktaracağım.

Başlayalım…

TBMM Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkiye Basketbol Federasyonu (TBB) hakkında yakın zamanda bir inceleme yaptı. İncelemeler sonucunda, Başdenetçi Şeref Malkoç imzasıyla 12 sayfadan oluşan 01.07.2019 tarihli karar dosyasını internet sitelerinden kamuoyuna paylaştı.

Konu şu: Milli Savunma Bakanlığı'ndan gizli nitelikteki bilgilerin ele geçirilmesi ve yayılması.

Benzer konuda MİT TIR'ları davası olayından gazeteciler ceza almıştı.

Rapora göre, Türkiye Basketbol Federasyonu İstanbul İl Temsilciliği, görev yetkisinde olmadığı halde askerlik şubesiyle ilgili 2017 yılında yazışmalar yapmış. Federasyon, basketbol federasyonunun eski bir çalışanı hakkında bilgi talep etmiş. Ve TBB İl Temsilciliği, tüm bu yazışmaları yetkisi dışında gerçekleştirmiş.

Bu yöntemle federasyonda görevli "birkaç kişi", niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgileri temin etmiş. Sonra da elde ettikleri bilgilerle federasyonun eski çalışanına baskı yapılmış.

Kamu denetçiliği kurumuna 2019 yılında yapılan bir ihbar/şikayet sonucunda, kurum yaptığı incelemesinde bu durum ortaya çıkıyor.

İstanbul Gençlik Spor İl Müdürlüğü olaya şahit olduğu halde; valiye, spor bakanlığına, yetkililere durumu 2 yıldır bilmesine rağmen rapor etmiyor. Bir nevi suçu/ihlali herkesten gizliyor. Bu olay da karar içerisinde bahsediliyor.

Kamu denetçiliği kurumu, federasyon bünyesinde, Mili Savunma Bakanlığı'na bağlı bir askerlik şubesiyle yetkisi olmadığı halde yazışma yapıp gizli bilgi temin eden kişilerin tespit edilerek gereğinin yapılmasını istiyor, 30 gün içinde. Ama federasyon yapmıyor.

Bunun üzerine kamu denetçiliği olayları içeren karar dosyasını bir nevi ifşa olsun diye internet sitesinden yayınlıyor.

Yetmiyor…

Basketbol federasyonu, hakemlerin şikayetlerinin önünü kesmek için, merkez hakem kurulu hakem talimatnamesine 2018 yılında bir madde eklemiş.

"Hakemler maç alma/atanma kararlarını sorgulayamaz" gibi…

Kamu denetçiliği yaptığı inceleme sonucunda da bunun Anayasa ihlali olduğunu tespit ediyor. (hak arama özgürlüğü, bilgi edinme kanunu, dilekçe hakkı kanunu ihlalleri.) O maddenin 30 gün içinde çıkartılmasını talep ediyor. Ama federasyon, karara uymayacağız şeklinde geri dönüş yapıyor.

Her iki olay neticesinde, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun tespitleri sonrası, federasyon cevap yazarak geri çeviriyor karara uymayacağını üstüne basa basa beyan ediyor.

Kamu Denetçiliği Kurumu, kararlarına uymayanlar için uyguladığı bir prosedür var. Kurum/kuruluşların yetkililerini meclise sevk edip, meclis bünyesinde kurulan karma komisyon/alt komisyonda sözlü hesap vermelerini talep ediyor.

Şu an TBMM'nin çalışmasını bekliyor. Meclis bünyesinde kurulacak karma komisyon/alt komisyona basketbol federasyonu sevk edilecek.

Anayasa ihlali yapan federasyon yönetimi, Ankara'ya davet edilerek, sözlü savunmaları talep edilecek.

Sonucunda ne çıkar bilmiyorum.

Ancak anlamadığım aklımın almadığı şu; personel özlük dosyaları muhasebe odasında tutulur. Personel işten çıksa dahi en az 10 yıl saklanma kuralı var. Federasyonda çalışan yetkili kişiler, eski çalışanın askerlik şubesinin neresi olduğuna dair belgeyi, yetkisiz kişiye e-mail ile gönderiyor kayıt dışı… Kişinin personel kartı yok. Federasyon binasına girme yetkisi yok. Bilgileri alıyor ve Milli Savunma Bakanlığı ile yazışma yapıyor. Milli Savunma Bakanlığı da, gizli kalması gereken bilgileri veriyor!

Milli Savunma Bakanlığı gibi kurumdan böyle yetkisiz kişilerin gizli belge temin etmesi düşündürücü. Ülkenin milli güvenliğini sağlayan bir kurum bu üstelik! Umarım Milli Savunma Bakanlığı, bu yetkisiz kişiler hakkında şikâyetçi olacaktır.

TBB'nin başında Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hidayet Türkoğlu olduğunu da hatırlatmak istiyorum.

Ama size bu köşeden hep tek bir konuyu anlatmaya çalışıyorum: Hukuksuzluk!

Kural tanımazlık bu ülkenin her yerine her kurumuna her insanına artık sirayet etmiş durumda. Kırmızı ışıkta geçmek, yayalara yol vermemek, park ve bahçelere sigara izmaritlerini atmak, kanun dışı ihaleler yapmak, hülle yoluyla mal mülk edinmek ve TBB'de olduğu gibi yetkilerini kanun dışı şeyler için kullanmak…

Hiçbiri birbirinden farksız değil. Konu ne olursa olsun hep aynı şeyi yapıyoruz.

Ve artık toplum olarak kendi kendimizin bir eğitim ve kalkınma seferberliğine ihtiyacımız var. Gördük ki bunu bu iktidar da yapamıyor.

Okuyun, çalışın ve ahlaklı bireyler yetiştirin…

 

Yazarın Diğer Yazıları