Kerkük’te Türkmen katliamının 53. yılı anılıyor

Kerkük’te Türkmen katliamının 53. yılı anılıyor
Kerkük’te Türkmen katliamının 53. yılı anılıyor

Gözü dönmüş caniler, ellerini bğladıkları Türkmenleri hunharca kurşunladı. Yüzlerce kişi hain saldırıda katledildi, bir çoğu yar

Gözü dönmüş caniler, ellerini bğladıkları Türkmenleri hunharca kurşunladı. Yüzlerce kişi hain saldırıda katledildi, bir çoğu yaralandı, sakat kaldı.

Kerkük’te 1959 yılında Türkmenlere yönelik katliamın 53. yılı, törenlerle anılacak. Irak’taki Türkmen varlığına yönelik en büyük ve hain saldırı olarak tarihe geçen katliam, unutulmadı. Türkmenlerin katliamına yol açan olaylar zinciri şöyle gelişti: İngilizlerin baştan beri Irak’ta bir devlet kurmak vaadiyle kışkırtıp iç karışıklıklar çıkarttırdığı Kürtlerin, darbeyle başa geçen General Kasım tarafından Türklerin imhası için kullanmaları neticesi meydana geldi. Katliamın habercisi olan olaylar, darbenin birinci yıldönümü kutlamaları sırasında 14 Temmuz 1959’da başladı. O tarihte Kerkük’te Kürt komünistleri, Kürt  askerleri ve sürgünde bulunduğu Moskova’dan dönen Molla Barzani’nin Kürdistan Demokratik Parti’si peşmergeleri, silahsız ve suçsuz Türkmenleri 3 gün 3 gece boyunca katletti. Katliam öncesinde, Türklerinin önde gelenleri tutuklanarak, tecrit kamplarına gönderildi. 14 Temmuz günü gözü dönmüş caniler, Cumhuriyetin birinci yıldönümünü kutlamaya hazırlanan Türkmen halkına saldırdı. Sokağa çıkma yasağı sadece Türkmenlere uygulandı. Vahşet 3 gün 3 gece sürdü. Kadın-erkek, genç-ihtiyar demeden yüzlerce kişi boğazlandı, iplerle caddelerde sürüklenerek katledildi. Çok daha fazlası da yaralandı veya sakat kaldı. Hain saldırılar sırasında, Türkmenlere ait işyerleri ve mağazalarda yağmalandı. Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı, önümüzdeki dönemde Türkmenlerin Kerkük Katliamı’na benzer katliamlar ve zulümlerle karşılaşmaması için Türkmen toplumunun tüm fertlerinin özveriyle üzerlerine düşen görevleri yerine getireceğine inandığını belirtti. Kazancı, Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilciliği olarak, Irak Türklüğünü yürekten yaralayan bu acı olayı unutmadıklarını, unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını vurguladı.