Bayramda tadınız kaçmasın

Bayramda tadınız kaçmasın
Bayramda satışları artan şeker, çikolata ve lokum da merdiven altı üretime karşı vatandaşları uyararan imalatçılar, "Ucuza almak isterken, sağlığınızdan olmayın" dedi

Her bayramda olduğu gibi bu yılda fırsatçıların gözü bayram şekerleri, çikolata ve tatlılarda. Ramazan Bayramı'nda tüm yurtta 45 bin ton şeker, çikolata ve lokum tüketildiğini belirten Gıda Mühendisi Mustafa Yılmaz, bu ürünlerin önemli kısmının merdiven altı olduğuna dikkat çekti. Yılmaz, kötü niyetli kişilerin bayram öncesinde son kullanım tarihi geçmiş, ruhsat ve hijyeni olmayan imalathanelerde üretilmiş ürünleri düşük fiyatla piyasaya sürdüğünü belirtti.

İşporta tezgahlarda ve sokak başlarında ucuza satılan şeker, çikolata ve lokumların sağlık için büyük tehdit oluşturduğunu kaydeden Yılmaz, "Sokakta satılan, markası ve üretim tarihi belli olmayan, ıslak yanık kokan, matlaşmış, beyazlaşmış, ekşimsi, jelatinsiz çikolata ve tatlılardan uzuk durulmalı. Sevdiklerimize tatlı ikram ederken bayramlarını zehir etmeyeliml Bu tür ürünleri alırken, öncelikle ambalajlı, etiket bilgileri uygun ve Bakanlıktan izinli ürünler tercih edilmeli" dedi.

Yurt dışına lokum ihraç eden Akif Bayram Geyik de ucuza satılan çikolata ve lokumların orta ve dar gelirli vatandaşlarca tercih edildiğini belirterek,  "Tatlı sektöründe girdi maliyetleri belli. Temel girdilerin altında satılan şeker, çikolata ve lokumdan halkımız uzak durmalı. Çünkü ürünün kalitesinden, hijyeninden bahsetmek çok zor. Kaliteli bir lokum iki parmak arasında sıkıştırıldığında patlamaz. Hemen eski haline döner, ele yapışmaz" diye konuştu. Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu da bayramlarda hediyelik olarak Batı'nın çikolatayı, Doğu'nun ise şekeri tercih ettiğini söyledi. Kadiroğlu, Doğuda aile yapısının geniş olduğunu ve karşılıklı ziyaretlerde hediye alınıp verildiğini bunun da genellikle şekerleme olduğunu, Batı'da ise ağırlıklı olarak çikolata hediye edildiğini ifade etti.