Beşiktaş bu kafayla neden şampiyon olamaz

Beşiktaş bu kafayla neden şampiyon olamaz

GÜREL YURTTAŞ / Yeniçağ

Valerien İsmael, Beşiktaş''ın başında 6 maça çıktı. Bu 6 maçta yaptıklarına baktığımda iddia ediyorum; Beşiktaş bu kafayla bırakın şampiyon olmayı, şampiyonluğa bile oynayamaz. Ancak şampiyonluk iddiasındaki diğer büyük kulüpler çok kötü dönemlerinde olurlarsa belki!..

Hani "Küçük takımların büyük hocası" derler ya bazı teknik adamlar için. İşte bu da o tarife giriyor. Büyük takımın hocası olamaz.

Nereden bu sonuca vardığımı tane tane anlatayım:

Valerien İsmael''in bir sistemi var. 3-4-3 dizilişiyle takımı sahaya sürüyor. Bu sistemde senin ne yapacağını rakip belirliyor; sen değil. Top daha çok rakipte kalıyor. Sen kontrataklarla sonuç almaya çalışıyorsun. Oynayan değil, rakibini oynatmayan bir takım istiyor. Bu Beşiktaş''a uymaz.

Büyük takımlara karşı, yani maçı kazanmak isteyen takımlara karşı pozisyon bulabilir, gol de atabilirsin. Çünkü üzerine gelecekleri için arkada boşluk bulabilirsin. Ama ya diğer takımlara karşı. Defans yapan, bir puan için oynayan takımlara karşı ne yapacaksın? Bu sistemde pozisyon bulmakta bile zorlanırsın.

Bu sistemde stoperler öne çıkıyor. Orta sahanın pek işlevi kalmıyor. Oyun kurma yok. Geriden uzun topla çıkılıyor. 10 numaranın da önemi kalmıyor bu durumda.

İşin en önemli tarafı; İsmael, elindeki oyunculara göre sistem kurmuyor, oyuncularının özellikleri ne olursa olsun, ille de 3-4-3 diyor. Stoperlerin yoksa, orta saha oyuncusunu stopere çekiyor. Kanadında adamın yoksa forveti defansif kanat olarak görevlendiriyor. Bir de oyun içinde gidişi değiştirecek en küçük bir hamle bile yapmıyor. Oyun çeşitliliği yok.

Kimin nasıl oynadığına da bakmıyor. Değişiklikleri enteresan. Kayserispor maçından sonra Fenerbahçe maçında da Ghezzal''ı oyundan alması anlamsız. Sahada skora direkt etki yapabilecek bir adamın var; üstelik kötü de oynamıyor. Neden oyundan alıyorsun? Hadi onu çıkardın, bari Alex Teixeira''yı al! Yapmıyor. Çünkü beraberliği kurtarmak istiyor. Bu da Beşiktaş''a uymaz.

Haaa... Gitsin, herhangi sıradan bir takımda hocalık yapsın; başarılı sonuçlar alabilir. Ama Beşiktaş gibi büyük takımlarda başarılı olamaz. Eğer 3.''lük, 5.''lim, 7.''lik başarılı sayılıyorsa onu bilemem. Şimdiye kadar çalıştırdığı takımlarda başarı sayılabilir. Zaten kendisi de söylüyor; hayatında çalıştırdığı en büyük kulüp Beşiktaş!

Nereden buldular, kimin aklına geldi, nasıl ve niye aldılar; bilemiyorum. Ama bu hocayı Beşiktaş gibi bir kulübe uygun bulup da kim önerdiyse ve aldırdıysa o da büyük bir kulüpte yöneticilik menajerlik yapamaz; işte bunu çok iyi biliyorum.

NOT: Belki başındaki kulübün büyüklüğünü anlar da (Fenerbahçe maçında tribünleri görünce, "Ben hayatımda böyle bir şey görmemiştim" dedi) kendisini değiştirir, geliştirir. O zaman başka tabi!

Yazarın Diğer Yazıları