Beşiktaş, Kasımpaşa'dan nasıl fark yedi

Beşiktaş, Kasımpaşa'dan nasıl fark yedi

Beşiktaş''ın hemen hemen her maçı sanki şampiyonluk finali! Bu sadece kendisinden kaynaklanmıyor. Rakipleri de öyle istiyor. Çünkü Beşiktaş''a karşı inanılmaz derecede motive ve hırslı çıkıyorlar. Ortaya da kıran kırana bir maç çıkıyor. Tıpkı Kasımpaşa maçında olduğu gibi.

Kasımpaşa, zaten çıkış içinde. Kontratakta çok etkili oyuncuları var. Özellikle de Muleka. Nereden çıkacağı belli olmuyor. Hızlı, gol vuruşları da iyi. Takım olarak disiplinliler. İyi de oynuyorlar. Tehlikeli bir rakip yani.

Beşiktaş Teknik Direktörü Valerien Ismael, "Rakip kim olursa olsun ben kendi bildiğimi okurum" havasında. Yine 3''lü defans, 4''lü orta saha, 3''lü forvet şeklinde çıkardı takımını sahaya. Oysa Kasımpaşa savunmada kapanan, kontratakla sonuca giden bir takım. İsmael, geçen haftaki Giresunspor maçından ders alıp, bu kez farklı bir taktik uygulamalıydı. Yapmadı. 

Beşiktaş, özellikle ilk yarıda Kasımpaşa''nın dirençli ve sinir bozucu futbolu karşısında bocaladı. Hele her fırsatta kendini yere atıp, kıvranan oyuncular, seyircileri de çileden çıkarttı. Bu da takıma yansıdı. Kasımpaşa da strese giren rakibi karşısında pozisyonları peş peşe yakaladı. 27. dakikada Ben Ouanes''in şutunda topun direkten dönmesi bir uyarıydı. Hemen bir dakika sonra sol taraftan paslaşılarak kullanılan köşe vuruşu sonrası Doğucan Haspolat''ın ceza sahasına gönderdiği meşin yuvarlağı Spajic kafayla altı pasa indirdi. Top Vida''ya geliyordu. Arkadan gelen Muleka, Vida gibi beklemek yerine topa hamle yapınca dokunarak fileleri havalandırdı: 0-1.

Gol de uyandırmadı Ismael''i ve Beşiktaş''ı. Yine pozisyon bulmakta zorlandılar. Koskoca ilk yarıda sadece Ghezzal''ın vuruşunu savunmanın çizgiden çıkarışı vardı; o kadar. Kasımpaşa ise bir uzun topla Ersin de uyuyunca ikinci golü buldu. 45+1. dakikada Hadergjonaj''ın kendi yarı alanının sağ tarafından ceza sahası arkasına gönderdiği uzun topa yetişen Ben Ouanes, ceza sahası girişinde şık bir aşırtma vuruşla skoru 2-0 yaptı. Ersin''in çıksam mı, çıkmasam mı, yerimde mi dursam kararsızlığının sonucuydu bu.

İkinci yarıya İsmael, Güven''in yerine Emirhan''ı, Rıdvan''ın yerine de Umut''u alarak başladı. 62''de de bu kez Batshuayi''nin yerine Kenan, Vida''nın yerine N''Koudou girdi.

Emirhan ileriye biraz hareket katsa da Batshuayi''nin alınması ne derece doğruydu; anlayamadım. İsmael, 3-4-3''ü bozup, 4''lü savunmaya ve kanat ataklarına yöneldi. İşte bu sistemde Batshuayi sahada kalsaydı daha iyi değil miydi?

64. dakikada enteresan bir pozisyon yaşandı. N''Koudou ortaladı, o sırada Emirhan, arkadan rakibinin dokunuşuyla yere indi. Peşinden top Kasımpaşalıların arasında kalırken, Beşiktaşlılar penaltı itirazında bulundu. Birincisi Emirhan''ın itildiği, ikincisi topun Kasımpaşalı savunmacıların eline çarptığı gerekçesiyle. "O kadar dokunmadan penaltı olur mu?" diyebilirsiniz. Peki o zaman Trabzonspor''un Adana Demirspor maçında kazandığı penaltıya ne diyeceksiniz?

Beşiktaş, ailece hücum yapmak isterken 82''de bu kez de Umut topu kaptırdı. Top Muleka''ya geldi, Muleka da bu fırsatı kaçırmadı: 0-3.

Bu sırada İsmael, Pjanic''i kenara aldı, Larin''i soktu. Larin''i ilk kez gördü kulübede Fransız! Şimdiye kadar Fransız kalmıştı Kanadalı futbolcuya. Maç 0-3 olunca hatırladı!

Uzamta dakikalarında enteresan bir pozisyon daha yaşandı. Kasımpaşa ceza alanında Donk''un ayağı fazla kalkınca Kenan''ın yüzüyle buluştu. Hakem devam dedi. Orta sahada olsaydı bu pozisyon, mutlaka bir faul kararı çıkardı; eminim bundan. 

Beşiktaş, ağır bir yenilgi aldı sahasında. Kasımpaşa ise zafer kazandı.

Sonucun böyle olmasında en büyük pay sahibi Valerien İsmael''di bana göre. Öyle konuşmakla, kafana göre sistemim bu demekle olmuyor. Futbolcuna göre sistem kuracaksın, sistemi futbolculara uydurmaya çalışmayacaksın. Adama dersini böyle verirler işte. Maçtan önce Ismael''in cicim ayı çabuk bitebilir demiştim; bitti!

Yazarın Diğer Yazıları