Bilgisayarınızda sakın bulun yapmayın. Kullanım ömrünü kısaltıyor

Bilgisayarınızda sakın bulun yapmayın. Kullanım ömrünü kısaltıyor
Bilgisayarı sık sık kapatıp açmanın kullanım ömrünü azalttığı analistler tarafından tespit edildi. Bilgisayarınızın kullanım ömrünü arttırmak için ise uzmanlar bilgisayarı kapatmak yerine uyku modunda bırakmak gerektiğini açıkladı.

Gün içerisinde kullanılan bilgisayarlar artık kullanılmayacağı düşünüldüğü zaman kapatılmalıdır. Ayrıca bu yöntem herkes tarafından bilinen bir doğrudur. Ancak bilgisayarı gün içinde sık sık kapatıp açmanın uzmanlar tarafından bilgisayarın ömrünü kısaltan faktörlerin başında geldiği açıklandı.

CHİP''ten alınan bilgilere göre; Tıpkı arabalardaki içten yanmalı motorun, hareketli parçalar tarafından oluşturulan yüksek sürtünme seviyeleri nedeniyle çalıştırma esnasında daha fazla aşınmaya maruz kalması gibi, bir kişisel bilgisayar da benzer türde başlatma kaynaklı aşınmaya maruz kalır. Ancak bu, bilgisayarın içindeki mekanik parçaların çokluğu ile doğru orantılı.

Artık modern bilgisayarlarda birkaç fan ve artık nadir rastlamaya başladığımız sabit sürücü dışında neredeyse hiç hareketli parça bulunmuyor. Fakat yine de devrelere verilen ani akımla bir aşınma söz konusu olabilir. Zira indikatörler, kapasitörler ve transformatörlerden oluşan elektronik devreler, başlatma esnasında büyük miktarda akım çekerler. Bu, normal çalışma sırasındaki akım seviyesinden önemli ölçüde daha yüksek olurken, eğer bir de ucuz bir güç kaynağı kullanılıyorsa can sıkıcı sorunlarla daha kısa vadede karşılaşılabilir. Özetle, sık sık bilgisayarı açıp kapatmak, güç döngüsünü azalttığından bilgisayarın ömrünü yemektedir.

ÇÖZÜM: BİLGİSAYARI UYKUYA BIRAKMAK

Bilgisayarın 7/24 çalışır durumda bırakılması hem kapasitörler üzerindeki gerilimi artırmaya, hem de günün sonunda yüksek enerji bedelleriyle karşılaşmayaa neden olur. Sürekli açıp kapatmak ise güç döngüsünü tüketir. Dolayısıyla bilgisayarı uykuya almak en doğru seçim olacaktır. Çünkü uyku ve hazırda bekleme modunda bileşenler daha az güç çekeceği için aşınma daha az olur, öte yandan bilgisayarı uyandırıldığında da ilk etapta çekeceği güç de daha az olur -ki her ikisi de sistem sağlığı açısından faydalıdır.

İlgili Haberler