Bilim insanları kelliğin çaresini sonunda buldu

Bilim insanları kelliğin çaresini sonunda buldu
ABD’deki California Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, saç uzamasını sağlayan molekül keşfetti. SCUBE3 molekülünün, hem kadınlarda hem de erkeklerde yaygın bir saç dökülmesi türü olan ‘androgenetik alopesiyi’ tedavi edebileceği sanılıyor.

Kısaca ‘kellik’ olarak tanımlanan ‘androgenetik alopesi’, genetik yatkınlığı olan bireylerde erkeklik hormonu duyarlılığıyla ilişkili olarak, genelde 20-30’lu yaşlarda başlıyor. Kellik saçların dökülmesi veya incelmesiyle saç çizgisinin geri çekilmesi veya tepe bölgesinin açılmasıyla ortaya çıkıyor.

Developmental Cell dergisinde yayınlanan araştırmada, "her saç folikülünün altında bulunan ve özel sinyal üreten fibroblast’ların, dermal papilla hücrelerindeki gelişmeyi nasıl sağladığını anlatıyor. Araştırmanın sonuçlarından, ‘fare ve insan deneyleri SCUBE3 proteininin sayesinde saç foliküllerindeki büyümeyi tetiklediğini gösterdi.” sözlerine yer verildi.

Dermal papilla hücrelerinin, saç büyümesinde etkin olduğu daha önceden de biliniyordu. Ancak bu mekanizmanın nasıl çalıştığı ve bunların genetik temeliyle ilgili bilgiler tam olarak yerine konulamamıştı. Hücre biyolojisi alanında çalışan ve araştırmayı yürüten Prof. Dr. Maksim Plikus, “Dermal papilla hücrelerinin doğal olarak ürettiği SCUBE3 sinyal molekülünün, komşu saç kök hücrelerine bölünmeye başlamalarını ‘söylemek‘ için kullanılan ve yeni saç büyümesinin başlangıcını haber veren haberci olduğunu ortaya çıkardık” diye konuştu. Prof. Plikus, saç dökülmesine karşı etkili ilaçlara ihtiyaç olduğunu, bu yeni buluşun ihtiyacı karşılayabileceğini savundu.

İlgili Haberler