Bilim insanları ‘korona en çok orada bulaşıyor’ diyerek açıkladı. Bu önlemi evlerde mutlaka almalısınız...

Bilim insanları ‘korona en çok orada bulaşıyor’ diyerek açıkladı. Bu önlemi evlerde mutlaka almalısınız...
Nashville'deki Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi'nde gerçekleştirilen araştırmada, korona virüsün en çok evlerde yayıldığı ve korona hastası olan evlerde kesinlikle maske takılması gerektiği belirtildi. Uzmanlar, korona hastalarının ayrı bir odada tutulması gerektiğini de kaydetti.

Korona virüs salgını tüm dünyada can almaya devam ediyor. Şu ana kadar dünyada toplam 45 milyon kişi korona virüse yakalanırken, 1,19 milyon insan da virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Nashville'deki Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi'nde gerçekleştirilen araştırmada korona virüsün en çok evlerde yayıldığı belirtildi. Morbidity and Mortality Weekly Report dergisinde yayınlanan çalışmada, korona virüs hastası ile temas eden 191 kişi incelendi.

İncelenen kişilerden 102’si, ikinci kez korona virüse yakalandı. İkinci kez koronaya yakalananların yüzde 75’i, evdeki bir kişi koronaya yakalandıktan sonra hasta oldu.

Nashville'deki Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi'nde Sağlık Politikası doçenti olan çalışmanın baş yazarı Dr. Carlos Grijalva, hanede bir kişinin hastalanmasının ardından evde hastalığın devam ettiğini açıkladı.

Uzmanlara göre, evlerinde riskli gruptan insanların yaşadığı kişilerin maske ve mesafe önlemlerine çok daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.

Araştırmacılar, evlerdeki bulaş oranlarında virüs testlerinin düşük tutulması durumunda sayılarda da değişiklik yaşanabileceğini kaydetti.

Bilim insanları, 12 yaşındaki bir çocuğun korona virüs bulaştırdığı kişi sayısının yüzdesinin 53 olduğunu belirtirken, 18 ile 49 yaş arasındaki grubun virüsü daha fazla yaydığını belirtti.

Bilim insanları, çalışma kapsamında incelenen aile bireylerinin yüzde 18’inin de herhangi bir belirti göstermediğini açıkladı. Uzmanlar, korona olduğundan şüphelenilen kişilerin ayrı yatak odasında yatması gerektiği ve aile bireylerinin evde maske takması gerektiğini açıkladı.

Kaynak: Live Science