Bilim Kurulu’nda alınan kararlar basına sızdı

Bilim Kurulu’nda alınan kararlar basına sızdı
Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Bilim Kurulu toplantısında alınan kararları yazdı. 1 Haziran sonrası atılacak adımları yazan Sarıkaya, toplantıda ağırlıklı olarak aşılanma sürecinin ele alındığını belirtti.

Kafe ve restoranlar için atılacak adım belli oldu

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Bilim Kurulu toplantısından neler konuşulduğunu köşesine taşıdı.

Sarıkaya, kafe ve restoranlar için de kısmi açılma kararının çıkabileceğini belirtti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Kabine toplantısına ne kadarını aktaracağını ve Kabine’de ne kadarının kabul edileceğini bilmediğini belirten Sarıkaya, bahçesi ve terası olan kafe ve restoranların servise açılacağını iddia etti.

Sarıkaya kurulun, 31 Mayıs’ta toplanması beklenen Kabine toplantısına ilişkin tavsiyeleri de belirlediğini kaydederek şunları söyledi:

“Sağlık Bakanlığı bunun Kabine’ye ne kadarını sunar veya Kabine ne kadarını kabul eder kestirmek olası değil. Ancak uzun süredir sıkıntı çeken lokanta ve kafeleri sevindiren bir gelişmenin ilk adımının atılması tavsiyeler arasında yer almış. Buna göre bahçesi veya terası olan lokanta ve kafelerin bu bölümleri açılacak; ancak bina içinde servis vermeleri yine mümkün olmayacak. Bahçesi veya terası olmayan restoranlar ise yine elden servis vermeyi sürdürecek. Ancak en geç saat 21.00’de kapanmış olacak, gece sokağa çıkma yasağı sürecek…”

“Tavsiyeleri marketleri açmadan hafta sonu sokağa çıkma yasağının kaldırılması. Bu tavsiyelerinin nedeni, insanların evde kalmalarının hastalığın yayılmasında etken oluşturulmaya başlamış bulunması. O nedenle apartmanların boşluklarında veya bahçelerinde toplu bulunmanın da önüne geçmek için hafta sonu insanların kırlara, deniz kenarlarına yayılmasının virüsün yayılmasının önüne geçmek için önemli bir etken olacağı kanaati var.

Açık havada virüsün bulaşmasının, eğer mesafe çok yakın değilse oldukça düşük kaldığı tespit edilmiş. Belediyelerden ve valiliklerden beklentileri, sahil kenarlarındaki bankların arasındaki mesafenin açılması, eğer mümkünse seyyar banklar konularak mesafe ayarının yapılması.”

“Temmuz ortasına veya Ağustos başına kadar düğün, nişan veya benzeri törenlerle, eğlenceye dayalı toplu faaliyetlere izin verilmemesi tavsiye edilmiş. En önemli mesele ise okullar. Öğretmen aşılamalarının artması için kısa bir süre daha beklenmesi yönünde bir görüş var.

Ancak okullarda ilköğretimin açılmasına yönelik tavsiyelerini belirtmişler ancak, “Bu konuda kesin karar Milli Eğitim Bakanlığı ile durum değerlendirildikten sonra alınmalı” görüşü dile getirilmiş.

Öğretmenler ile birlikte down sendromu ve benzeri rahatsızlığı olanlara rehberlik yapanlar da aşı programına alındı. Dolayısıyla bu rahatsızlığı bulunan ve evde uzun süredir kalanların da sokağa çıkmasının sağlanması hedefleniyor.”

İlgili Haberler