Bill Gates'e toprak satıldı mı satılmadı mı?

Bill Gates''in Trakya ve Kastamonu''da toprak satın aldığına dair yerel basında çıkan haberlere dikkat çekerek "Bill Gates''in, Edirne ve Kırklareli''nde 22 bin dönüm tarım arazisi satın aldığı bildirildi. Trakya 2000 Sitesi''nin haberine göre Gates''in Türkiye''de toplam 56 bin dönüm arazi aldığı öğrenildi. Kastamonu gazetesi ise ''Başımıza Bill Gates kuşu kondu!'' diye başlık attı!" ifadelerini kullanmıştım.
Trakya 2000''in haberinde "Avusturya merkezli uluslararası petrol ve gaz şirketi OMV de Edirne ile Kırklareli''nde 6 bin dönüm tarım arazisi topladı." bilgisi de veriliyordu.
***
Günler sonra Hürriyet ve Milliyet''te ortak ama imzasız bir haber yayınlandı. Haberde "Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli''de yapılan araştırmalarda tapu kayıtlarında ''Gates'' ya da ''Bill ve Melinda Gates Vakfı'' adına arazi kaydına rastlanmadı." deniliyor ve şehir planlamacısı Namık Kemal Döleneken''in görüşlerine yer veriliyordu.
Döleneken, "Böyle bir konu ortaya çıkıyorsa, gerçek olsa da olmasa da bir nedeni olabilir; emlak piyasasını canlandırmak için ''Bill Gates''e komşu olacaksınız, 8 bin euroya parsel satıyoruz'' diye gurbetçilerin paralarını alıyorlar" diyordu.
***
CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ise yabancılara toprak satışı konusunda TBMM''ye daha önce bir araştırma komisyonu kurulması için önerge verdiğini hatırlatarak, "Basına Bill Gates''in Trakya''da tarım arazileri aldığına dair haberler yansıdı. İlgili bakanlıklardan bu konuda bir açıklama yapılmadı. Haberlerin gerçek olup olmadığı konusunda bakanlıklardan açıklama bekliyoruz." dedi.
Gaytancıoğlu, "Diğer yandan Bill Gates''in başkanlığını yaptığı Bill ve Melinda Gates Vakfı ile Tarım Bakanlığı yetkilileri geçen yıl bir araya gelmişler ve işbirliği alanlarını görüşmüşlerdi. Konuya ilişkin vermiş olduğumuz soru önergesine gelen cevapta ise söz konusu vakıf ile herhangi bir işbirliği anlaşması yapılmadığı, yapılan görüşmenin de bir nezaket ziyareti olduğu belirtildi." diye konuştu.
6 Ocak 2020 günü, Dışişleri Bakanlığı''nda düzenlenen törende, "Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Etki Hızlandırıcı Vakfı kuruluş senedi" imzalanmıştı.
Bangladeş ve Uganda''da modern tuvalet kurmak projesi olduğu açıklanan vakfa, Türkiye de 1 milyon dolar finansman sağlamıştı. Projenin ortakları BM Kalkınma Programı (UNDP), Dünya Gıda Programı (WFP), Bill ve Melinda Gates Vakfı, Katar Kalkınma Fonu, Limak, Eczacıbaşı, Özaltın ve IC Holdingleri idi. Bill Gates tuvalet yapacaktı yani!
Bu arada Gaytancıoğlu''nun yabancılara toprak satışı ile ilgili sorusuna cevap verilmediği de ortadadır. Trakya 2000 ve Kastamonu gazetelerinin haberleri veya benim yazımla ilgili hiçbir resmi açıklama yapılmamıştır.
***
Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, ise Sputnik FM''de Ali Çağatay''ın programında konuştu ve miras kalan büyük arazilerin bölünmesinin kanunen engellenmesinin dışarıya satışlara sebep olabileceğini belirterek, "Bill Gates''in aldığı değil ama alınan araziler, Bill Gates''e aktarılabilir. 8-10 yıldır boyuna arazi toplayan insanlar var. Baba öldükten sonra tarım arazisi yasalara göre parçalanamıyor. Sadece bunu aileden durumu uygun biri alıyor. Bir kişi alamazsa dışarıya satılıyor. O şekilde insanlar da satıyor olabilir" diye bilgi verdi.
Bana bölgeden gelen bilgiler de Demirtaş''ın anlattığı gibidir. "Mirasçılardan biri izaleyi şüyu davası açıyor, kendi tapusunu tescil ettiriyor, sonra da diğer mirasçıların rızası aranmadan geniş arazi satılıyor. Devlet buna alet ediliyor" diye bir mesaj var meselâ!
Türkiye''de kurulan yeni sistem, yabancılar için çalışıyor, Türkler için değil!
 

Yazarın Diğer Yazıları