Çocuklar tehlikede

Çocuklar tehlikede
Çocuklar tehlikede

Okullar açılırken uzmanlar uyardı: Kırtasiye malzemeleri ve okul kıyafetleri zehir saçıyor.

Okullar açılırken uzmanlar uyardı: Kırtasiye malzemeleri ve okul kıyafetleri zehir saçıyor. Çocuklarınızı ucuz ve merdiven altı üretim ürünlerinden uzak tutun

Uzmanlar okulların açılmasına kısa bir süre kala uyarıyor: Kırtasiye ürünlerindeki kimyasallar zehir saçıyor. Peki bu kimyasallardan nasıl kurtulabiliriz. Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Onkoloji uzmanı Doç. Dr. Gürses Şahin, okul ürünlerinde çeşitlilik sağlanarak, aynı kimyasala uzun süre maruz kalmalarının önüne geçilebileceği belirtildi. Şahin, okullarda kullanılan kırtasiye malzemeleri ve okul kıyafetlerinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile sağlık bakanlığı’nın denetiminde olduğunu hatırlattı.

Kanser yapıyor
Bu tür ürünlerin kanser yapıcı toksit maddeler içerdiğine ilişkin tartışma ve araştırmaların bilim dünyasında yıllardır yapıldığını belirten Şahin, bu konuda en önemli olan noktanın bu tür toksit maddelerle çocukların karşılaşmasının önlenmesi olduğunu dile getirdi. Kanserojen maddelerinin düşük riskten yüksek riske doğru sıralandığını ifade eden Şahin, “Bu konuda her zaman gri bölgeler vardır. Kanser yapıcı olduğuna dair yeterli kanıt bulunamayan maddeler bulunur. Bunlar zaman içinde kanserojen sınıfa alınabilir. Zararsız olarak kabul edilen bir maddenin kanserojen olabileceği belirlenebilir veya kanserojen sınıfta olanlar için de zararlı etkileri için izin verilen doz azaltılabilir. Bu maddelere dair temel yaklaşım çocukları mümkün olduğunca bunlardan uzak tutulmasıdır” diye konuştu.

Silgiye dikkat
Günlük yaşamda çok kullanılan plastiğin sertleşmesinde BPA ve yumuşatılmasında ise ftalat adı verilen kimyasal maddelerin kullanıldığına dikkati çeken Şahin, bu kimyasalların, saklama kapları, gıda paketleri, teneke kutular, pişirme kapları, şampuanlar, vücut spreyleri, kolonya, sabun ve çocukların kullandığı silgi, beslenme çantası matara gibi birçok ürünün imalatında kullanılabilindiğini belirtti. Bu kimyasalların özellikle çocukların kullandığı ürünlerde kullanımınında bir sınırlama ve yasak olmasına rağmen merdiven altı üretim yapan firmaların bu ürünleri kaçak yollarla piyasaya sürdüğünü vurgulayan Şahin, bu tür kaçak ürünleri ile lisansı olmayan ürünlerin her zaman risk taşıdığını söyledi.Bu ürünler içerisinde bulunan toksit maddelerin vücuda lokal, ağızdan veya hava yoluyla alınımının, çocuklarda olduğu gibi büyüyen dokuları daha fazla etkilediğini belirtti.


SULUKLAR PLASTİK OLMASIN
Ailelerin, farklı ürünleri kullanarak çocuklarının hayatının zenginleştirmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, sağlık bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı izni olmayan, TSE ve CE belgesi bulunmayan, lisansız ürünlerin satın alınmaması gerektiğini söyledi. Kanserojen maddeleri ağız yoluyla alımının riski daha da artırtığını vurgulayan Şahin, bu nedenle çocukların kullanacağı mataralar, şişeler ve beslenme çantalarının plastik olmamasının çok önemli olduğuna dikkati çekti. Kullanılan plastik malzemelerin aşırı sıcak ve aşırı soğuğa maruz kalmalarının önlenmesi gerektiğini anlatan Şahin, anne babaları bu konuda uyardı.