İstanbullu yolda kaldı!

İstanbullu yolda kaldı!
Yetkililer, “Araçlarınızla çıkmayın, toplu taşımayı kullanın” dedi, ancak tedbir almayı unuttu! Bindikleri metrobüs yolda kalınca halk köprüde inip yürüdü!..

Yoğun kar ve beceriksizlik İstanbulluyu bir kez daha vurdu. Boğaziçi Köprüsü Anadolu-Avrupa güzergahında, yollar tuzlanmadığı için metrobüs ulaşımı durdu. Yol kapanınca uzun metrobüs kuyrukları oluştu. Mahsur kalan İstanbullular, bir sonraki istasyona kadar kar ve yoğun tipi altında yürümek zorunda kaldı. Belediye otobüsleri, yokuşları çıkamadı, ana yollarda bile vatandaşlar saatlerce yollarda süründü. Ana arterlerin dışında kalan yollarda ise tam bir keşmekeş yaşandı.

Vatandaşlar büyük çile çekti
Kar kalınlığının yüksek yerlerde yarım metreyi bulduğu İstanbul’da Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, çözüm üretmek yerine “Evden çıkmayın” dedi! Vali Vasip Şahin ise “zincir takın” önerisinde bulundu! Bu ikiliye güvenerek yola araçsız çıkan vatandaşlar ise, yollarda kepaze oldu, saatlerce toplu taşım aracı beklediler. Arada bir gelen araçlar ya balık istifi gibiydi ya da olduğu yere saplanıp kaldı. Binlerce vatandaş, saatlerini yollarda geçirdi, çoğu yürüyerek iş yerine gitmek zorunda kaldı. Dün kent genelinde okullar tatil edildi.

El arabasıyla dev hizmet
İstanbul’da, 12 aracın karıştığı, 2 kişinin yaralandığı zincirleme trafik kazasının meydana geldiği Fatih Sultan Mehmet (FSM) Köprüsü, yaklaşık 2 saat sonra ulaşıma açıldı.  Ataşehir’de ise vatandaş çareyi tuzlamayı kendi yapmakta buldu. İstanbul’un karla sınavı ilginç görüntülere neden oluyor. Ümraniye Dudullu Nato Yolu Caddesi üzerinde ve bağlantı yollarında seyir halinde bulunan araçlar, buzlanma nedeniyle yolda kaldı. Vatandaşlar araçları kurtarmak için seferber olurken, kardan kurtulan araçlara yetişmek için de koşuşturma yaşandı. Belediye ekipleri de araçların kaldığı mevkiiye ulaşamayınca el arabasıyla tuz getirildi. Getirilen tuz el arabasından yola serpildi. Ataşehir’de ise yetkililere ulaşamayan ve soğukta mahsur kalan sürüceler ise farklı bir yöntem buldu. Yolda kalan araçları kurtarmak için sürücüler yola çuvallarla tuz boşalttı.

Metro durdu halk perişan oldu
Öte yandan İstanbul metrosunda, Şişli bölgesinde yaşanan enerji kesintisi nedeniyle Osmanbey- Gayrettepe arasındaki seferler yapılamadı.Yaklaşık yarım saatlik arızanın ardından seferler tekrar yapılmaya başlandı. Ancak kalabalık nedeniyle metro istasyonlarına girişte sıkıntı yaşandı.

Yolcu uçakları havada tur attı

İstanbul’u etkisi altına alan yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarında birçok uçuş iptal edildi. Tipi, Atatürk Havalimanı’da hava ulaşımını felç etti. Dün yurt içi ve yurt dışı toplam 123 seferin iptal edildiğini açıklayan Türk Hava Yolları, önceki akşam saatlerinden bu yana ise 256 seferin daha iptal edildiğini duyurdu.  Atatürk Havalimanı’nda kar yağışı aralıksız devam ederken havada uçaklar dakikalarca zikzak çizdi, pas geçti.

8 kez denedi olmadı
Kanada’dan İstanbul’a gelen Air Canada’ya ait uçak Atatürk Havalimanı’nda 8 kez inişi denedi ancak başarılı olamadı. Uçak Atina’ya yönlendirildi. İnişe geçen bazı uçaklar ise pistteki frenleme değerlerinin yetersiz olması sebebiyle pas geçmek zorunda kaldı. Hava trafiğindeki yoğunluk sebebiyle uçaklara havada tur attırıldı. Birçok uçak Karadeniz ve Marmara üzerinde daireler çizerek iniş sırasını bekledi. Bu sırada yakıt kritiğine giren uçaklara iniş önceliği sağlandı. Atatürk Havalimanı’ndaki yağışı sebebiyle üç Onur Air uçağı İzmir’e indi.

OKUL TATİLLERİ

+ İstanbul’da kar yağışı nedeniyle okullar bugün de tatil edildi.
+ Kayseri’de olumsuz hava koşulları nedeniyle dün öğleden sonra ve bugün eğitime ara verildi.
+ Ordu’da bazı ilçelerde eğitime dün ara verildi.
+ Mersin’in Gülnar ilçesinde kar yağışı nedeniyle eğitime bir gün ara verildi.
+ Giresun’da Yağlıdere ve Bulancak ilçelerindeki köy okulları ile taşımalı eğitim kapsamındaki öğrenciler için eğitime dün ara verildi.
+ Kastamonu’da, kar yağışı nedeniyle bazı ilçelerdeki okullara dün ara verildi.
+ Kocaeli’nde il genelinde okullara dün ara verildiği belirtildi.
+ Bitlis merkez ve bağlı köylerde, okullara dün ara verildi.
+ Konya’nın 9 ilçesinde eğitime bir gün ara verildi.
+ Nevşehir’de eğitime dün ara verildiği bildirildi.
+ Yozgat, Zonguldak, Konya ve Düzce’de merkez ile bazı ilçelerde eğitime ara verildi.

YURTTA KIŞ

+ İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında botla denize açılan 28 kaçak, donmak üzereyken kurtarıldı.
+ Amasya’da kimsesiz 53 yaşındaki Ekrem Bülbül, bir işyerinin deposunda donarak öldü.
+ Balıkesir’de kar nedeniyle ulaşıma kapanan 200 mahallenin yollarının açılması için çalışma başlatıldı.
+ Sakarya’nın Arifiye ilçesinde, kar yağışının ardından meydana gelen trafik kazaları ve yolda kalan araçlar nedeniyle saatlerce çift yönlü kapanan TEM Otoyolu’nun Ankara istikameti ulaşıma açıldı.
+ Bulgaristan’dan yüklediği endüstriyel 3 bin ton odunu Fatsa’ya götüren Fortt Azov adlı yük gemisi, Sinop’un Ayancık ilçesinin 1 mil açığında yan yattı.
+ Kar yağışının aralıklarla etkisini sürdürdüğü Doğu Anadolu Bölgesi’nde gece en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında 13 dereceyle Ardahan’da ölçüldü. Meteoroloji, bölgede çığ uyarısında bulundu. *BUDO’nun dün bazı seferleri, kar ve tipi nedeniyle iptal edildi.