Bakan Nebati yeni ekonomi paketini açıkladı. Bir tek burası çok önemli demedi

Bakan Nebati yeni ekonomi paketini açıkladı. Bir tek burası çok önemli demedi
Hazine Bakanı Nureddin Nebati, canlı yayında Yeni Ekonomi Paketi'ni açıkladı. Açıklamada konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise gıdada yüzde 8 olan KDV oranını yüzde 1'e düşürüldüğünü duyurdu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı''nda konuşuyor. 

Nebati''nin açıklamalarından satır başları:

"20 Aralık''tan itibaren sayın Cumhurbaşkanımız hızlı bir şekilde saat 19.00''da tedbirler paketini sunmuştu. İlk maddemiz korumalı mevduat ile ilgiliydi. O günden bugüne ivmesini de artırarak belli bir noktaya geldi. Bu TL''ye olan inancın tescil edilmesiydi."

YASTIK ALTI ALTIN İÇİN YENİ PAKET

"Yastık altı birikimler finansal sistemlere kazandırılacak. 1 Mart''tan itibaren 81 ilde en az 1 adet olmak üzere 2022 yılında da 1500''ün üzerinde kuyumcunun dahil olacağı çalışmaları başlatıyoruz. Fiziki altın tasarruflar kuyumcular ve bankalar aracılığı ile finansal sisteme katılacak. İstenirse altınlar tekrar fiziki olarak geri alınabilecek. Mart 2022''de tüm şehirlerde altın alımına başlanacak. Yıl sonuna kadar en az 10 bin kuyumcu sisteme dahil olacak.

Altın dönüşümlü mevduat hesabı açılarak değer kazanırken aynı zamanda risksiz kazanç sağlanacak.

Yastık altındaki büyük miktarlarda bulunan birikimlerin ekonomiye kazandırılması için yeterince yol alınamadı. Bunun sisteme kazandırılması vatandaşımıza yeni bir kazanç kapısı olacak."

KGF DESTEKLİ KREDİ DESTEK PAKETİ

"Dengeli ve sürdürülebilir bir büyüme hedefliyoruz. 60 milyar liralık KGF destekli kredi paketi verilecek desteklerin ilk paketi olacak. Yatırım destek paketi, ihracat destek paketi, işletme harcamaları destek paketi olmak üzere 3 paketi uygulamaya koyuyoruz.

Yatırım destek paketi kapsamında azami 24 ay ödemesiz dönem ve azami 96 ay vade uygulanacak. KOBİ ve KOBİ dışı orta yüksek ve yüksek teknoloji üreten firmalara 1,25 kat kefalet limiti sunulacak.

KGF kredilerinin sıkı takipçisi olacağız. KGF kredilerinde faturaların belgelenmesi zorunluluğu getirildi. Nakit kullanım oranı yüzde 10 ile sınırlandırılırken refinansman kullanımı yasaklandı.

Önümüze engel teşkil eden bizimle yol yürüyemez."

BAKAN NEBATİ''DEN ENFLASYON MESAJI

"Enflasyonu tetikleyecek adımlara da hep beraber göğüs gereceğiz. Kazanırken, tasarruf ederken beraberiz, enflasyonla ilgili tedbirleri de hep beraber alacağız

Makro ihtiyati tedbirleri devreye alıyoruz. Enflasyon tüm dünyada sorun oluşturuyor. Ancak batı ülkeleri çok sert tedbir alamıyor.

Emtia endeksi yükselmeye devam ediyor. Petrol 94 dolara kadar yükseldi. Bu iki başlık sadece Türkiye''yi değil tüm dünyayı etkiliyor.

Türkiye''de elektrik ve doğalgaz fiyatları negatif durumda.

Enflasyonla mücadelede ana strateji kısa vadeli sermaye hareketlerinin negatif etkilerini azaltarak kurun enflasyona geçişkenliğini azaltmak olacak.

Üretim ve satış noktalarının gönüllülük esasıyla fiyat indirimlerine katkı vermesini sağlayacağız."

Nebati''nin ardından Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon tedbirleri tanıtım toplantısında açıklamalarda bulundu.

Erdoğan Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon tedbirleri tanıtım toplantısında açıklamalarda bulundu.

Vatandaşa önemli müjdeler açıklayan Erdoğan''ın açıklamalarından satır başları:

"2018''deki kur saldırısana karar uzanan ekstra etkileri de eklemek gerekiyor. Ekonomimize yönelik saldırılara karşı mücadele ettik. Geçtiğimiz aylarda yaşanan kur dalgalanmasının da ekonomiyle alakası olmadığını ifade ettik. Yüksek enflasyonun etkilerini de ortadan kaldırmak istiyoruz."

TEMEL GIDAYA KDV İNDİRİMİ

"KDV sistemini sadeleştirme programı kapsamında temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV oranını yüzde 1''e düşürüyoruz. Et, balık, çay kahve, peynir, kahve, şeker gibi temel ürünlerindeki KDV''yi yüzde 1''e indiren resmi kararı, yarın Resmi Gazete''de yayımlıyoruz. Milletimizi enflasyona ezdirmemek için elimizden ne gerekiyorsa yapıyoruz. Yapmaya devam edeceğiz.

Değerli iş insanları, enflasyonla mücadele kapsamında KDV''yi yüzde 1''e indirmemiz, ürünlerde anında yüzde 7''lik düşüş demektir. Gıda ürünlerinde pazartesi günü yüzde 7''lik bir indirim yapılmasını bekliyoruz. Pazartesi günü vatandaşlarımıza doğrudan yansıtacak bir hamle bekliyoruz. İçinden geçtiğimiz şu kritik dönemde devletin yaptığı ve üstlendiği yükü paylaşmak milli bir görevdir. Hepimiz aynı gemideyiz. Bu geminin aldığı her zarar, ortak zararımızdır.

Üretim çarkları çalışıyor. İstihdamda tarihimizde ilk defa 30 milyonu geçtik. Baharla birlikte turizm ve inşaat sektörlerinde başlayacak hareketlerin sinyallerini şimdiden alıyoruz.

Yaptığımız KDV indirimi de sektörden beklediğimiz indirim de aynı amaca yöneliktir. Bir denetim seferberliği başlatıyoruz. İlgili bakanlıklarımız, fiyatları makul izahı olmayan şekilde artırılmış ürünlerle mücadele edeceklerdir. Yeniden tek haneli enflasyona geçeceğiz."

İlgili Haberler