Seçim barajına her partinin tepkisi farklı

Seçim barajına her partinin tepkisi farklı
Seçim barajına her partinin tepkisi farklı

Başbakan Tayyip Erdoğan barajın düşmesine karşı çıkarken, AKP içinde barajın en fazla bir-iki puan düşürülmesine sıcak bakılıyor

Başbakan Tayyip Erdoğan barajın düşmesine karşı çıkarken, AKP içinde barajın en fazla bir-iki puan düşürülmesine sıcak bakılıyor. CHP “sıfır”, BDP ise “yüzde 3” olmasını öneriyor

 

Hükümet, çözüm sürecine yönelik hazırlıklarını sürdürdüğü “Reform Paketi” kapsamında BDP ve CHP’nin de istediği seçim barajının düşürülmesini tartışıyor. Barajın düşürülmesiyle birlikte daraltılmış bölge seçim sistemine geçilmesi formülü de değerlendiriliyor. Mevcut seçim sisteminde, özellikle büyükşehirlerde seçmenler oy verdikleri milletvekilli adaylarını tanımıyor. Daraltılmış bölgede ise her il birden çok seçim bölgelerine ayrılıyor ve bir seçim bölgesinden en fazla 5 milletvekili çıkıyor. Yüzde 10’luk seçim barajı, 1983 tarihli milletvekili seçimi kanununun 33. maddesi ile getirildi. 30 yıldır tartışılan bu maddenin, Anayasa hükmü olmadığı için bir kanun teklifi ile ve 138 milletvekilinin kabul oyu ile değiştirilmesi mümkün bulunuyor.
Ancak Başbakan Erdoğan, Akil İnsanlar Heyeti ile yaptığı toplantıda, yüzde 10’luk seçim barajının düşmeyeceğini söylemişti. Buna rağmen BDP’nin ısrarı ve çözüm sürecindeki gelişmeler iktidarı, baraj konusunda çalışma yapmaya sevketti. AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, seçim barajıyla ilgili bir çalışmanın bulunmadığını söylerken, “Türkiye’de seçim barajını AKP getirmedi. Türkiye’de istikrarı garantiye alacak bir hükümet sistemi formülü, başkanlık sistemi olduğu takdirde istikrar sorunu ortadan kalkacağı için sadece temsilde adalet  üzerinde yoğunlaşabiliriz” dedi.

 


Kanun teklifi

 


CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler ise yüzde 10’luk seçim barajının kaldırılması için hafta içinde kanun teklifi verdi. Teklif, Milletvekili Seçimi Kanunu’nun “genel baraj ve hesaplanması” başlıklı genel seçimlerde ülke genelinde, ara seçimlerde seçim yapılan çevrelerin tümünde, geçerli oyların yüzde 10’unu geçmeyen partilerin milletvekili çıkaramayacaklarını düzenleyen 33. maddesinin yürürlükten kaldırılmasını öngörüyor. BDP ise “yüzde 3” olmasını öneriyor.