Anadolu Türklüğünün kaynağı Andımız'ı kaldıranlar utansın | Bir zamanlar İngilizler imrenerek Türkiye'nin belgeselini çekiyorlardı

Anadolu Türklüğünün kaynağı Andımız'ı kaldıranlar utansın | Bir zamanlar İngilizler imrenerek Türkiye'nin belgeselini çekiyorlardı
2013 Ekim ayında 'çözüm süreci' denilerek ilköğretim okullarında "Öğrenci Andı" okunmasını sonlandıran karar gündeme bomba gibi düşmüş, vatandaşın tepkisiyle karşılanmıştı. Sosyal medyada yayınlanan 'andımız' videosu paylaşım rekoru kırdı.

BBC''nin ''1980’lerde, İngilizlerin gözüyle Anadolu''da bir köy okulu'' başlığıyla yayınladığı videodaki ''Köy ve kasabalardaki çocuklar her güne geleceklerine dair ant içerek başlıyor... Bu çocuklara yeni ve kalabalık bir Türkiye miras kalacak'' ifadeleriyle paylaştığı video duygulandırdı.

Öğrenci andı ya da Andımız, Türkiye''deki ilköğretim okullarında 1933-2013 yılları arasında her sabah öğrencilere bir tören ile okutulmuş olan yemindi 2013 ''çözüm süreci''nde kaldırıldı. Kuruluşundan beri KKTC''de ise okutulmaya devam edilmekte...

Öğrenci Andı nasıl kaldırıldı?

2013: Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan''ın 30 Eylül 2013''te açıkladığı "çözüm süreci" sonrası, 8 Ekim 2013 tarihinde yapılan yönetmelik değişimi ile yürürlükten kaldırıldı. Türk Eğitim-Sen, birkaç gün sonra, yürürlükten kaldırma kararının iptali istemiyle Danıştay''a dava açtı.

2018: Türk Eğitim-Sen''in açtığı davada ilk karar beş yıl sonra çıktı. Danıştay 8. Dairesi''nin, oy çokluğu ile aldığı kararla, and metninde "Anayasa''da anlamını bulan kavram ve ilkeler olduğu" gibi gerekçelerle, oy çokluğuyla düzenleme iptal edildi ve yeminin yeniden okutulmasının önü açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu kararı o günlerde, "Bizim andımız İstiklal Marşımızdır ve İstiklal Marşımızla beraber yolumuza devam ediyoruz" sözleriyle eleştirmişti.

2021: Milli Eğitim Bakanlığı''nın 2018 yılındaki bu karara ilişkin yaptığı itiraz, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından karara bağlandı ve andın okutulması yönündeki kararı iptal etti. Karara muhalefet partileri ve vatandaşlardan çok sayıda tepki geldi.

İlgili Haberler