Borçlanmada korkutan rakam

Borçlanmada korkutan rakam
Türkiye'de şirket ve şahısların borçlanma krizi sürerken 12 banka üzerinden yeni bir kredi paketi açıklandı. Öte yandan bireysel kredi kartı borcu nedeniyle kanuni takibe alınan kişi sayısı 2019'da yüzde 14 artarak 253 bin kişiye ulaştı.

Hükümet, 2018’in son çeyreğinden beri küçülen ekonomiyi düze çıkartmak ve iflasların önüne geçmek için pek çok "destek paketi" açıkladı. Kredi alıp yeni bir borcun altına girmek istemediğini ancak şirketini ayakta tutmak için sıcak paraya ihtiyaç duyan işveren ise, "Bankalar da bu destek kredilerini vermek için pek çok şart istiyor. Yani krediyi kullanmak da hiç kolay değil" diyor.

DW Türkçe'nin derlediği habere göre geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi ile açıklanan ve "Ekonomi Değer Kredi Paketi" adı verilen destek paket ile KOBİ ve KOBİ dışı tüm şirketlere 25 milyar TL’lik yeni kredi imkanı sağlanacak. Paket kapsamında şirketlere 5 milyon TL ile 50 milyon TL arasında kredi verilecek. 12 bankanın katıldığı paket, Hazine Destekli Kefalet Sistemi çerçevesinde Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatlı olacak.

KART BORCUNA TAKİP ARTIYOR

Türkiye'de milyonlarca insanın borç sorunu giderek büyüyor. 2019 yılı mart ayı sonu itibariyle Türkiye'de 218 milyon banka kartı ve kredi kartı bulunuyor. Bu kartların yaklaşık 67 milyonu kredi kartlarından oluşuyor. Bireysel kredi kartlarında toplam borç 100 milyar TL’yi geçiyor. Bireysel kredi kartı borcu nedeniyle kanuni takibe alınmış kişi sayısı ise 2019 yılı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 oranında artarak 253 bin kişiye yükselmiş durumda.

TAKSİT SAYISI ARTIRILDI

Şirketlerin borçlarına yönelik yeni bir kredi paketinin açılandığı gün, tüketicilerin harcama iştahını artırmaya dönük bir adım da atıldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı taksit sınırlandırmasında düzenlemeye giderek, taksit sayısını mobilya alımlarında on iki aydan on sekiz aya, elektronik eşya alımlarında üç aydan altı aya çıkardı. Fiyatı 3 bin 500 TL'ye kadar olan televizyon alımlarında ise taksit sayısı on iki aya çıkarıldı. Ayrıca taksit sayısı havayolları ve konaklama ile ilgili yurt içine ilişkin harcamalarda dokuz aydan on iki aya, vergi ödemelerinde dokuz aydan on iki aya, elektrikli eşya alımlarında on iki aydan on sekiz aya çıkarıldı. Kurumsal kredi kartlarındaki genel taksit sınırı ise on iki aydan on sekiz aya yükseltildi.