Brezilya lideri Bolsonaro Çin'in aşısına karşı çıktı. Brezilya halkı hiç kimsenin kobayı olmayacak

Brezilya lideri Bolsonaro Çin'in aşısına karşı çıktı. Brezilya halkı hiç kimsenin kobayı olmayacak
Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Facebook hesabından yaptığı canlı yayında, "Covid-19'a karşı Çinli şirketin geliştirdiği korona virüs aşı adayını satın almayacağız." dedi.

AA'da yer alan habere göre, Sağlık Bakanı Eduardo Pazuello'nun Brezilya'nın 46 milyon dozluk korona aşısı alacağını duyurmasından bir gün sonra Bolsonaro, Facebook hesabından yaptığı canlı yayında "Çin aşılarını satın almayacağız" dedi.

BOLSONARO VALİYE SERT ÇIKTI

Muhalif Sao Paulo Valisi, Çin aşısının alınacağını duyurmasının ardından Bolsonaro, Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Açıklamada, Sao Paulo Valisi Joao Doria'yı hedef aldı. Paylaşımında "Joao Doria'nın Çin aşısı" benzetmesini yapan Bolsonaro, "Brezilya halkı hiç kimsenin kobayı olmayacak" ifadesine yer verdi.

NE OLMUŞTU?

Oxford Aşı Grubu ile Jenner Enstitüsü iş birliğinde geliştirilen ve üretim lisansı İngiliz-İsveç ilaç şirketi AstraZeneca tarafından satın alınan "ChAdOx1 nCoV-19" adlı aşı adayı, haziranın sonlarında Brezilya'da insanlar üzerinde test edilmeye başlanmıştı. Bu aşının başarılı olması durumunda, Brezilya'da da üretileceği ve ilk etapta Brezilya'nın 100 milyon doz Covid-19 aşısı satın alabileceği açıklanmıştı.

DORIA ÇİN'DEN GELEN AŞILARI KABUL ETTİ

BBC'de yer alan başka bir habere göre, Bolsonaro'nun muhalifi Sao Paulo Valisi Joao Doria’ysa, ülkenin Çinli ilaç şirketi Sinavoc Biotech'in geliştirdiği "CoronaVac" adlı aşı adayını satın almayı kabul ettiğini duyurmuştu. Sao Paulo eyaletinde 9 bin gönüllünün katıldığı büyük çaplı bir CoronaVac denemesi yürüten araştırma merkezi Butantan Enstitüsü, pazartesi günü aşının güvenli olduğunu belirtmişti. Bu, henüz hazırlık aşamasında olmasına rağmen Sinovac'ın dünya çapındaki son faz denemelerinden alınan ilk sonuçtu. Söz konusu denemeler Endonezya ve Türkiye'de de yapılıyor.

VAKA SAYISI 5 MİLYON

Dünyada ABD'nin ardından salgından en çok etkilenen 211 milyon nüfuslu Brezilya'da, bugüne kadar 154 bin 837 kişinin hayatına mal olan korona virüs, 5 milyon 273 bin 954 kişide görüldü.

 

İlgili Haberler