Bu araç giderken hava kirliliğini yok ediyor. Yemek ve toplantı odasına dönüşebiliyor

Bu araç giderken hava kirliliğini yok ediyor. Yemek ve toplantı odasına dönüşebiliyor
Çevre dostu ürünlerin gittikçe popüler olması ve yatırım alması sonunda gezegenimizin yaşanılabilirliği için umut veriyor. Goodwood festivalindeki bu araç giderken aynı anda havayı temizliyor.

Goodwood Hız Festivali''nde, giderken hava kirliliğini ortadan kaldırmak için tasarlanmış bir araba gösterildi.

Donanım Haber''de yer alan habere göre; İngiliz tasarımcı Thomas Heatherwick tarafından yaratılan Airo''nun 2023''te Çin''de üretime geçmesi ve bir milyon adet üretilmesi bekleniyor.

Radikal tasarım, hava kirliliği sorununu ele alırken, aynı zamanda "uzay kirliliğinin" çözülmesine de yardımcı olmayı amaçlıyor.

Eleştirmenler, bu ürünün bir konsept otomobilden daha fazlası olabileceğine ikna olmuş değil.

Londra''nın ikonik Routemaster otobüsünün yeni versiyonunu tasarlamasına rağmen Heatherwick daha çok Google''ın California ve Londra''daki genel merkezi gibi mimari projelerle tanınmaktadır.

Heatherwick daha önce hiç araba tasarlamamış olmasına rağmen, fuardaki kalabalığın ilgisini çekti.

 

"Çin''li IM Motors otomobil tasarlamamız için bize ulaştığında otomobil tasarımcısı olmadığımızı söyledik ve ''sizi bu yüzden istiyoruz'' dediler."

Nisan ayında Şanghay otomobil fuarında ilk kez görücüye çıkan otomobilin büyük bir cam tavanı var ve iç mekan, yatak haline getirilebilen ayarlanabilir sandalyeler ve toplantılar için tasarlanmış ortada bir masa ile bir oda gibi görünecek şekilde tasarlandı. 

Direksiyon simidi ön panelde gizli ve dış kısım bir dizi dalgalanma veya çıkıntı ile dokunmuş.

Heatherwick, "Otomobil üreticileri elektrikli araba yapmak için kendilerini kandırıyorlar, yeni elektrikli arabalar sadece farklı bir görünüme ve motora sahip başka bir araba olmamalıdır" dedi.

Çıkıntılı dış kısımda hava temizleyici filtreler bulunacak ve bu filtreler yılda bir tenis topu büyüklüğünde kirli hava partikülü toplayacak.

Tek başına bir aracı düşündüğünüzde mantıksız gelse de milyonlarca aracın aynı fonksiyonu yerine getirdiğini düşünürsek biraz daha anlamlı hale geliyor.

Aracın hem otonom hemde manuel sürüşe elverişli olarak tasarlandığı biliniyor.

Cardiff Business School''un otomotiv endüstrisi araştırma merkezinde işletme ve sürdürülebilirlik profesörü olan Peter Wells, BBC''ye şunları söyledi: "Bu arabanın, araba sahipliği ve kullanımıyla ilgili birçok sorunun çözümüne nasıl önemli bir katkı sağlayabileceğini anlayamıyorum.

"Bu arabanın kirli şehir merkezlerimizdeki havayı temizlemeye etkisi ölçülmesi imkansız olacak kadar küçük olacaktır." dedi.

Aracın fiyatının 40.000 sterlin olması bekleniyor. Ayrıca bir araç olmaktan daha çok hybrid bir kullanım aracı olacak gibi görünüyor. Gerektiğinde sürüşe elverişli bir otomobil, gerektiğinde ise bir yemek odası veya toplantı odası olarak kullanılabilecek olması bu aracı cazip kılan ana özellikler.

İlgili Haberler