Bu enflasyonla seçime nasıl gidecekler?

Bu enflasyonla seçime nasıl gidecekler?

Seçime pupa yelken gidiyoruz. Altı ay erken olmuş, zamanında yapılmış fark etmiyor.

Saray, seçim kanunu kendisine göre dizayn etti. "Cumhurbaşkanı" sıfatını taşıyan Zat-ı Muhterem, aynı zamanda parti başkanı olduğu hâlde, bütün seçim yasaklarından muaf. Partisi, hem devletten para alacak, hem o Zat-ı Muhterem, devletin bütün imkânlarını kullanacak. Halkımızın "Haram olsun!" dediklerini duyar gibiyim! 

Enflasyon son 20 yılın en yükseğine ulaşmışken, halkın beli bükülmüşken Saray, kendisinden ayrılıp parti kuranların TBMM''ye gelmemeleri için ittifakın önünü keserek üç beş oy bizim tarafa akar mı, hesabıyla nasıl bir netice alabilir?

İnsanlar marketlere giremiyor, pazarlara çıkamıyor. istediğini alamıyor. Alsa bile, üç adet patlıcan, üç adet kabak, birkaç biber, birkaç salatalık, birkaç domates tarttırıyor. Allah''tan kuru soğan ve patates diğer sebzelere göre uygun fiyatla satılıyor. Yenisi çıkmaya başlayınca fiyatların nasıl uçtuğunu göreceğiz.

Mart ayı enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK verilerine göre tüketici fiyat endeksi (TÜFE), 2022 yılı mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5,46, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 22,81, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,14 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 29,88 arttı.

Bağımsız iktisatçılar grubu ENAG''ın verileriyle TÜİK''in enflasyon verileri arasında uçurum var. ENAG verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 142,63. Mart ayındaki artış ise 11,93.

ENAG''ın Saray''a kastı var, diyelim... Bu kadar şişirebilir mi? Üstelik delillerini ortaya koyuyor. Şimdiye kadar TUİK''ten, "ENAG''ın araştırmaları kasıtlı, rakamları, şişiriyorlar. İşte belgeleri!" diye bir açıklama gelmedi.

Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra konuştu. Diyor ki: "Küresel düzeyde enerji ve diğer emtia fiyatlarındaki artış ABD''de son 40 yılın AB''de son 35 yılın en yüksek enflasyon oranlarının yaşandığını göstermektedir."

Vay be! Demek ki, ABD''ye, Avrupa''ya göre çok iyiyiz! Hâlimize şükretmeliyiz!

Başka ülkelerin enflasyonuyla bizi kıyaslamaları yok mu?! Üretimleri, ihracatları bir tarafa sadece asgarî ücretleriyle bizim asgarî ücretimizi karşılaştırın; yanına yaklaşabilir misiniz?

Her ay ihracatımızın, geçen yılla kıyaslarlar, nasıl arttığını ballandıra ballandıra anlatırlar. Ama ithalattan bahseden yok. Mart ayının rakamlarına bakalım:

Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, mart ayında ihracat bir önceki yıl aynı aya göre yüzde 19,8 oranında artarak 22 milyar 708 milyon dolar oldu. İthalat ise enerjinin etkisiyle yüzde 31 düzeyinde yükselişle aylık bazda 30 milyar 984 milyon dolara ulaştı. Böylece dış ticaret açığı önceki yıla göre yüzde 77 artışla 8,2 milyar dolara yükseldi. (Dünya, 4 Nisan 2022)

Seçim atmosferine girildi. Saray''ın şansından bu yıl yağmur ve kar bol. Bilenler 20 milyon ton buğday üretiminden bahsediyorlar. Öyle olursa buğday ithal edilmeyecek.

Ama üretim çok pahalıya mal oluyor. Halk bu yükü nasıl kaldıracak? Yük kakmazsa, oy zor gelir.

Yeni seçim kanunuyla hileye, kayırmaya kapı aralandığı söyleniyor. Saray''ın karşısında altı muhalif parti var. Bu ayrı güç... Hepsinin gözü açık, kulağı delik olacak.

Hileyle değil hakkıyla seçimi alabilmek için enflasyon nasıl düşürülecek önce ona bakın!

Yazarın Diğer Yazıları