Süper Lig yayın ihalesinde beklenen gizli gerçek

Süper Lig yayın ihalesinde beklenen gizli gerçek

GÜREL YURTTAŞ/ Yeniçağ

Beinsports en son 2 milyar 105 milyon lira verdi ve kenara çekildi. Saran ve TRT öne fırladı!

Baştan beri Beinsports diyen ben bile "Acaba yanıldım mı, TRT işin içinde olduğuna göre" derken, TRT''nin çekilme haberiyle haklı olduğumu gördüm. Neden çekildi TRT? Birileri devreye mi girdi yoksa!

Saran dün açıklama yaptı. Açıklama aynen şöyleydi:

"Ezber bozan Süper Lig TV teklifimizle Türk futbol pazarına yeni bir vizyon ve beraberinde güzide kulüplerimize de yayıncısının esiri olmak yerine kendi ürününün sahibi olma fırsatını sunmuştuk. Gelinen noktada kaybedilen her dakikanın mevcut yayıncı kuruluş lehine ve oluşturduğumuz bu tarihi fırsat aleyhine işlediğini de özellikle belirtmek isteriz. Şartname dahilinde yapmış olduğumuz teklifleri içeren ve mevcut yayıncı kuruluşun ihaleden çekilmesiyle birlikte kazanmış olduğumuz paketlerin yanı sıra bir de 1A dahil tüm paket kırılımlarını kapsayan Süper Lig TV teklifi yapmıştık.  Bu teklif çerçevesinde, grubumuzca TFF''ye, teminatlı olarak ve yarısı dolar cinsinden olmak üzere toplam 125 milyon dolar garanti edilirken, üzerine Kulüpler Birliği ile gelir paylaşımlı bir de model önermiştik. Söz konusu yeni yapının yayıncı kuruluşun şartnameye aykırı olan teminatsız teklifinin aksine teminatla destekleniyor olması, iş modelimizi mevcut yayıncı kuruluşun yıllık sadece yüzde 10 artış öngören 2 milyar 105 milyon liralık teklifinden açıkça daha yüksek ve somut olarak da daha güvenli bir teklif yapmaktaydı.  Ayrıca belirtmek isteriz ki TRT''nin ihaleden çekildiğini de öğrenmiş bulunmaktayız. TFF''nin 28 Şubat''ta resmi sitesinden yaptığı duyuruya ve kurumumuza yazdığı yazıya istinaden, mevcut durumda Paket 1D için sözleşme yapma hakkının yasal olarak tarafımıza geçmesi sebebiyle ilgili sözleşmeyi de imzalamaya hazır olduğumuzu bu vesileyle ayrıca duyurmak isteriz."

Bu açıklama onların da olup bitenleri gördüğünü gösteriyor gibi geldi bana. Öyle ya; TFF niye bekliyor hala? Saran''dan başkası kaldı mı?

Evet kaldı; onlar da anladılar bunu. Beinsports bekliyor. Kendinden emin bir şekilde hem de. Nasılsa Kulüpler Birliği''nden 5-6 kulüp onları istiyordu. Bu sayı daha da artmış duyduğuma göre. "Bu ekonomik ortamda ne alırsak kardır" görüşü ağır basıyor artık.

Bir de... Bu lige kim niye daha fazla para verecek söylesenize...

Üç büyükler yarıştan kopunca, örneğin bu sene üyeliğini donduran veya iptal ettiren ettirene. Varsa yoksa Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş bizde.

Ayrıca... Futbolun kalitesi de ortada. Yöneticilerin (hepsini demiyorum) çapsızlığı da... Küfür eden, takımı maç kaybedince saldıran, kendilerinden başka herkesi suçlayan suçlayana.

İngiltere Ligi''ni izleyip de sonra bizimkini izleyin, fark o kadar açık ki. Zaten Avrupa''da bulunduğumuz yer de ortada. Barcelona''ya yenilip, eleniyoruz, ülke puanında yerle bir olmuşuz, hala Türk''ün Türk''e propagandası peşindeyiz.

Exxen''deki spiker diyor ki, "Barcelona''nın hocası Xavi maçı bırakmış, hayran hayran taraftarlara bakıyor!" Yahu arkadaş, bu adam yıllarca Barcelona''da oynadı, İspanya Milli Takımı''nda forma giydi. 100 bin kişilik statlarda sahadaydı. Kim bilir kaç kez El Clasico (Barcelona-Real Madrid maçları) forma giydi.

O maçlardaki tribünlerden haberin yok mu senin? Adamlar istediklerini alıp gittiler işte. Yok Marcao 20 milyon Euro olmuşmuş, Avrupa kulüpleri peşindeymiş! Pedri''nin golünde basit bir vücut çalımıyla 2.80 yere uzanan Marcao''ya öyle mi?

Hele Kerem''i yere göğe sığdıramadık, biri diyor ki 20 milyon Euro, diğeri 25, bir başkası 35! Tövbe tövbe! O zaman 19 yaşındaki Pedri kaç para? Görmemişin oğlu olmuş misali!

Sadece Galatasaray değil. Fenerbahçe, Beşiktaş için de geçerli bunlar. Al birini vur ötekine. Bizim öve öve göklere çıkardığımız Trabzonspor ile Edirne''den öte nerede?

Avrupa''da artık Şampiyonlar Ligi''ne ön eleme oynayıp geçerse tek takımla katılacağız. UEFA Avrupa Ligi''nde yokuz. Konferans denilen dandik lige bile eleme maçları oynayıp girebileceğiz.

Ondan sonra yayıncı kuruluşun verdiği paraya burun kıvırıyorlar! Yayıncı kuruluşa sorun bakalım, bizim lig maçı özetlerini Avrupa''da isteyen bir ülke var mıymış acaba? "Dünya derbisi" dediğimiz derbilerimizi kaç ülke gösteriyor canlı olarak? Hiç!

Onun için bu para bu lige çok bile. Yayıncı kuruluş bir indirim daha yapmadan kabul edin bence.

Yazarın Diğer Yazıları