Bulgaristan sınırında 5 yıl önce bulunan kaynak yeniden mi bulundu: İşte unutulan enerji kaynağının iç yüzü

Bulgaristan sınırında 5 yıl önce bulunan kaynak yeniden mi bulundu: İşte unutulan enerji kaynağının iç yüzü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Karadeniz'de bulunduğunu açıkladığı doğalgaz rezervinin 2015'te Bulgaristan karasularında ABD'li bir firma ile yapılan çalışmalar neticesinde bulunduğu ve AKP'nin tek başına iktidardan düşmesi nedeniyle konunun rafa kaldırıldığı belirtildi.

fatih-ergin-012.pngFatih ERGİN / Özel Haber

Türkiye''nin odaklandığı müjde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Erdoğan''ın bugün için açıklayacağını duyurduğu müjdenin özellikle iktidara yakın medya tarafından enerjiye yorulması, akıllara önceki yıllarda keşfedilen enerji kaynaklarını getirmişti.

Erdoğan''ın açıkladığı rezerv, 175 km açıkta ve su derinliği ise 2100 metre. 

Diğer yandan enerji sektöründeki kaynaklar, açıklanan doğalgaz rezervinin 2015 yılında bulunan bir rezerv olduğunu belirtiyor. 

Toprak derinliği 1400 metre olan 320 milyar metreküp rezerv 5-6 yıllık bir ihtiyacı karşılıyor. Türkiye, ortalama olarak yılda 45-50 milyar metreküp doğalgaz tüketiyor.

SEÇİM KAYBEDİLİNCE RAFA KALDIRILDI

Sektörel kaynaklar, Türkiye''nin ABD''li bir firma ile birlikte yaptığı çalışmaların neticesinde Bulgaristan karasularının yakınında enerji kaynağı bulduğunu, ancak 7 Haziran 2015 seçimlerinde AKP''nin tek başına iktidarı kaybetmesinin ardından konunun rafa kaldırıldığı öğrenildi. 

BİZ BULDUK, BULGARİSTAN ÇIKARDI

Bulgaristan''ın Türkiye''nin yaptığı bu keşfi duyduğunu ve doğalgazı kendisinin çıkarmaya başladığı ve bulunan enerji yatağının Rusya''nın mavi vatanına kadar uzandığını da öne sürüldü.

Bulgaristan''ın başka bir ABD''li firma ile birlikte 8 noktada sondaj kuyusu açarak çalışmalarını sürdürdüğü öğrenilirken, Erdoğan tarafından açıklanan enerji kaynağı söz konusu bölgede olduğu için Türkiye''nin ancak Bulgaristan ve Rusya ile anlaşarak sondaj çalışması yapabileceği ifade edildi.

İŞTE DOĞALGAZ REZERVİNİN BULUNDUĞU AÇIKLANAN TUNA-1 BÖLGESİ05ccbcbc-fbfc-45a1-a32b-f44c72c53bb2-001.jpg

Fatih Sondaj Gemisi, 15 Temmuz tarihinden bu yana Tuna-1 adı verilen bölgede ve Kıyıköy’de sondaj faaliyetini sürdürüyor. Fatih sismik araştırma gemimiz, haziran ayında Karadeniz’de arama faaliyetlerine başladı. Karadeniz’e komşu ülkelerden olan Romanya, Tuna blokunda yıllardır doğalgaz çıkarıyor. Romanya’nın neredeyse doğalgaz gelirlerinin tamamı buradan karşılanıyor. Tuna bloku; Türkiye, Romanya ve Bulgaristan’ın deniz yetki alanlarının birleştiği noktada yer alıyor.

Tuna-1 lokasyonu Karadeniz Ereğli açıklarında yer almaktadır. Tuna-1 bölgesi Karadeniz Ereğli''nin yaklaşık 150 km açığında, Bulgaristan ve Romanya ile kara suları sınırına yakın bir bölgede. Sondaj yapılan Tuna-1, Karadeniz''deki ilk sondaj yapılan lokasyon olarak biliniyor.

TANER YILDIZ 2012''TE DUYURMUŞTU

AKP''li eski Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2012''de yaptığı açıklamada Trakya''nın Karadeniz Bölgesi''nde yer alan Istıranca''da TPAO''nun yaptığı çalışmada, doğalgaza rastlandığını bildirmişti. Kıyıköy de, Istıranca Dağlarının bulunduğu kıyı bölgesinde yer alıyor.  

 

  

İlgili Haberler