Bürokratik engeller yatırımcı kaçırıyor

Bürokratik engeller yatırımcı kaçırıyor
Önemli inşaat projelerinde imzası bulunan iş adamı Canyurt Bozdemir, Türkiye'de istihdam yaratacak yatırımların önündeki en büyük engelin bürokrasiden kaynaklandığını söyledi.

1988 yılında İstanbul'da kurduğu limited şirketle iş hayatına atılıp daha sonra bunu Bozdemir İnşaat Tahhüüt AŞ. adıyla geliştirdiğini belirten Canyurt Bozdemir, Ankara'da da ATA Madencilik İnşaat Tahhüüt ve Turizm Yatırımları AŞ'yi kurup ülke ekonomisine katkı yapmaya çalıştığını belirtti. 30 yıldır Türkiye'de iş adamlığı ve yönetim kurulu başkanlığı yapan Canyurt Bozdemir bu süreçte tamamladığı işlerinden bazılarını şöyle sıralıyor:

"TOKİ'ye 710 daire, 1 okul, 1 camii inşaatını yüzümüzün akıyla tamamlayıp teslim ettik. İstanbul İSKİ'ye atık su arıtma ve denize boru döşenmesi işini bilinen büyük firmalarla birlikte yaptık. Daha sonra İstanbul'da 3 adet tarihi eser inşaatını tamamladık. Bunlardan biri de 5 yıldızlı oteldir. Şu an firmalarımızın elinde 2 adet 5 yıldızlı otel inşaatı sözleşmesi vardır."

Sirkeci'de Sansaryan Han olarak bilenen eski Emniyet 2. Şube'nin tarihi binasının restore ve 5 yıldızlı otele dönüşüm işinin de kendi şirketinde olduğunu belirten Canyurt Bozdemir, bu süreçte yaşadığı sıkıntıları da şöyle dile getiriyor:

"Bu işi bir yabancı şirket ihale ile Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden almıştır. Bozdemir İnşaat Madencilik Sanayi ve Ticaret Şirketi olarak biz de 5 yıldızlı otel inşaatının yapım işi ve tamamının tefrişat ve topyekün tamamlanarak teslimi işini resmi sözleşmeli olarak o yabancı şirketten aldık. Yabancı firma milyonlarca TL teminatlarını yatırmış, uzunca süre aylık 720 bin TL kira ödemiş, ancak Türkiye'nin bürokrasisi ile başa çıkamadığı için büyük zararlar görerek ülkemizden kaçmıştır

Bu işten şirket olarak biz de çok büyük zarar gördük. Ülkemizde son yıllarda bürokrasi bataklığına saplanan bizim gibi bir çok firma perişan edilmiştir. Şirketimiz, alacaklarına karşılık bu binanın kiracısı olmuştur. Hem Vakıflar Bölge Müdürlüğünden talep edilen kira belgesi, hem 6. Bölge İdare Mahkemesi ve 9. Bölge İdare Mahkemesi tarafının iki kararıyla kiracı kabul edilmiştir. Ancak bürokratik engellemeler sürmektedir. Fatih ilçesinde Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait 7 dev bina 10 yıldır boştur ve harap edilmeye bırakılmıştır, içler acısıdır. Ülkemiz yoksulluk pençesinde inlerken büyük gelirler sağlayacak olan bu binalar neden boş tutulmakta ve harap edilmektedir. Akıl, sır ermemektedir. Fatih Belediyesi hak etmediğimiz halde iş yerlerimizi mühürlemiştir. Trilyon TL firmamıza ceza kesmiştir.

Adli sicilinde hiçbir suç kaydı olmayan şahsım Canyurt Bozdemir 30 yıldır her şeyin zorlaştırıldığı, iş yapılmasına bürokrasi tarafından engel olunan bu ülkede yine de  yatırım yapmaktadır. Bu zulmü ancak yaşayan bilir. Bürokrasi ve yönetimlerin; iş yapmaya çalışanları, istihdam yaratmaya çalışanları, üretmeye çalışanları adeta batırmaya, iflas ettirmeye gayret etmelerini anlamak mümkün değil. Bunu neden yaparlar? Kendi ülkemizde Suriye'li ve Filistin'liler kadar hak sahibi olamıyoruz. Lütfen bürokratik zincirler kırılsın, ekonomimiz darbelenmesin, yatırımcı ve iş adamlarının önü açılsın."