"Büyüme Türkiye için yeterli değil”

"Büyüme Türkiye için yeterli değil”
Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Kuruca, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) tarafında elde edilen büyümenin olumlu, ancak Türkiye için yeterli olmadığına dikkat çekerek, "Geldiğimiz an itibariyle gönüllü BES’te 120 milyar lira, Otomatik Katılım Sistemi (OKS) tarafında ise 8-9 milyar lira civarında bir fon büyüklüğü söz konusu” açıklamasında bulundu.

EGM, "Emekliliğiniz İçin Buluşuyoruz, Türkiye BES'leniyor" projesi kapsamında Tuzla Birlik Organize Sanayi Bölgesi’nde (BOSB) panel düzenledi. Emeklilik Gözetim Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Kuruca, BOSB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Tolga Bayraktar ve BOSB Bölge Müdürü Handan Cömertbay’ın konuşmacı olduğu ve BOSB çalışanlarının yoğun ilgi gösterdiği panelin moderatörlüğünü de gazeteci Noyan Doğan yaptı.

“UZUN SÜREDE ÖNEMLİ BİR YATIRIM"

2019’un BES katılımcıları açısından oldukça iyi bir sene olduğunu da ifade eden Kuruca, “Geçtiğimiz yıl fon tipine göre yüzde 20 ile 40 arasında getiriler söz konusu oldu. Devlet katkısının ve reel getirilerin birleşmesi ile BES uzun sürede önemli bir yatırım aracı haline geliyor” dedi.

“CİDDİ BİR BİRİKİM ŞART”

2020 itibariyle OKS’den caymış kişilerin tekrar sisteme girmesi konusunun ertelenmesinin gündemde olduğunu belirten Kuruca, “Tamamlayıcı emeklilik sistemi adı altında OKS ile ilgili bir takım yeni düzenlemeler düşünülüyor. Tamamlayıcı emeklilik sistemi OKS’nin biraz daha geliştirilmiş hali. Konuyla ilgili çalışmalar halen devam ediyor. Sektör olarak bizler de bu sürece katkı sağlamaya gayret ediyoruz. Aslında burada, Türkiye’nin sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilir olması, ekonomik refahının daha yüksek noktalara taşınabilmesi, bireylerin emeklilik dönemleri için ciddi bir birikim yapması hedefleniyor” dedi.

“BİRİKİM SAĞLANMIŞ DURUMDA”

Kuruca sözlerini, “Bu ihtiyacı en iyi şekilde karşılayacak aracın da tamamlayıcı emeklilik sistemi olduğunu söyleyebiliriz. Gelişmiş ülkeler uzun zamandır bu sistemi uyguluyor. Böylece gayri safi milli hasılalarında yüzde 50’lerin üzerinde bir birikim sağlamış durumdalar. Türkiye gayri safi milli hasılasında, bu alanda sahip olduğu yüzde 2-3 oranındaki birikimi, tamamlayıcı emeklilik sitemi ile önümüzdeki yıllarda yüzde 20’lere hatta 40’lara çıkarmayı planlıyor. Bunun ne şekilde dizayn edileceğini, 2020 yılı içerisinde gerçekleştirilecek çalışmalarda biraz daha somut olarak göreceğiz. Beklentimiz sistemin 2021 yılında hayatımıza gireceği yönünde” diyerek sonlandırdı.