Çalışanlara kötü haber: Milyonlarca kişiyi ilgilendiren sistem yaygınlaşmaya başlıyor

Çalışanlara kötü haber: Milyonlarca kişiyi ilgilendiren sistem yaygınlaşmaya başlıyor
Korona virüs salgını sonrasında yaygınlaşan evden çalışma uygulamalarının, önümüzdeki günlerde daha da fazlalaşacağı belirtildi.

İndependent Türkçe’den Ali Kemal Erdem’in haberine göre Pandemiyle birlikte evden çalışmanın kimi sektörlerde kalıcı hale gelmeye başlaması beraberinde bazı uygulamaları yaygınlaştırıyor.

Dünyada ve Türkiye’de yaygınlaşan izleme yazılımlarıyla evden çalışanların bilgisayarlarındaki işlemler takip ediliyor. 

Böylece çalışanlaırn kendilerine verilen sorumlulukları ve görevleri yerine getirip getirmedikleri, zamanlarını iş başında geçirip geçirmedikleri, üretkenlikleri kontrol ediliyor.

Peki bu uygulamanın yaygınlaşmasının çalışanlar ve işverenler üzerindeki olumlu veya olumsuz etkileri neler olabilir? Verimliliği artırır mı yoksa başka sorunlara mı yol açar?

Kurumsal eğitmenlik ve yazarlık da yapan Stratejik Yönetim Danışmanı Canan Duman, izleme programlarının pandemi öncesinde de şirketler tarafından kullanıldığını belirterek, pandemiyle birlikte yaygınlaşmasının nedenini ise şirketlerin uzaktan çalışmaya alışık olmaması ve yakın izleme ile çalışan üzerinde baskı kurarak verimliliği artırma çabası olarak niteledi.

Duman, izleme programlarının özelliklerini şöyle anlattı:

İzleme yazılımları; tuş vuruşlarını, e-postaları, dosya aktarımlarını, kullanılan uygulamaları ve çalışanın her bir göreve ne kadar zaman harcadığını, sosyal medya kullanımını, aramaları izliyor. Hatta yöneticilere çalışanın ekranında ne olduğunu periyodik ekran görüntüleri ile iletebiliyor. Yazılım kapatıldığında tüm bilgi toplama faaliyeti de duruyor. Kimi uygulamalar ile çalışana ay sonunda çalıştığı saat kadar ücret ödenebiliyor.