CHP dokunulmazlıklar için teyakkuza geçti

CHP dokunulmazlıklar için teyakkuza geçti
CHP yönetimi, Grup Başkanvekili Engin Özkoç’un dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin bir girişim olursa sert tepki verme kararı aldı. Milletvekillerine verilen il görevlendirilmesi ertelenerek, Meclis çalışmalarına etkin katılımın gerektiği duyurusu yapıldı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç hakkındaki dokunulmazlık dosyasının Meclis’e jet hızıyla gönderilmesinin ardından CHP adeta teyakkuza geçti. Milletvekillerine verilen il görevlendirilmesi ertelendi, TBMM çalışmalarına etkin katılımın gerektiği duyurusu yapıldı. Özkoç’un dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin bir girişim olursa CHP sert tepki verecek.

Tarafsız Haber Ajansından Mehtap Gökdemir’in haberine göre, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatı üzerine 24 ilde çalışma yapmak üzere milletvekilleri görevlendirilmişti. Milletvekilleri illerde yapacakları çalışmaya ilişkin raporlarını en geç 16 Mart tarihine kadar iletmek üzere yola çıkacaktı. Ancak son yaşanan gelişmeler nedeniyle vekillere verilen görev iptal edildi.

MİLLETVEKİLLERİNE DUYURU YAPILDI

CHP Grup başkanvekillerinin imzasıyla milletvekillerine gönderilen söz konusu ertelemeye ilişkin duyuru yapıldı.

Yazıda, illerde görevlendirilen milletvekillerinin görevlendirildikleri illerde 3. çalışmayı başlatmalarına karar verildiği hatırlatılarak, “Ancak yaşanan siyasi gelişmeler milletvekillerimizin TBMM çalışmalarına etkin katılımlarını gerekli kıldığından, söz konusu çalışmaların ileride bildirilecek başka bir tarihte gerçekleştirilmesine karar verilmiştir” denildi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

TBMM’ye Engin Özkoç’un dokunulmazlık dosyasının gelmesinin ardından gözler Anayasa Komisyonuna çevrildi. TBMM Anayasa Komisyonu üyesi ve CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Özkoç’un dokunulmazlık dosyasına ilişkin yaptığı açıklamada sürece ilişkin şunları söyledi:

“Burada eğer ki Anayasa Komisyonu, Karma Komisyona havale ederse görüşülecek ama şu anda edip etmeyeceğini bilmiyoruz, umarım etmez.

Böyle şey olur mu, burası TBMM. Bu bir hata Meclis’in şahsiyetine milletvekillerinin kürsü güvenliğine gölge düşer. Kendi milletvekilleri dahil hiçbir milletvekili kendini güvende hissetmez. Bunun sonuçları çok ağır olur, bunu tehdit anlamında söylemiyorum, demokrasi açısından çok ağır olur çok yanlış olur. Çok sıkıntılı bir konu. 13 saatte bunlar oluyor. Türkiye Cumhuriyetinde böyle bir hız böyle bir durum hiç görülmemiş.

“ÖNÜNE GELENİN DOKUNULMAZLIĞINI KALDIRILIR”

Süreç iyi değil. Bunun sonu yok, salt çoğunluk o zaman önüne gelenin dokunulmazlığını kaldırırsın, konuşan milletvekilini de tutuklarsın, geçmişte de cumhurbaşkanlarına ağır eleştiriler gelmiş ama hiç kimse bu yola başvurmamış.

CHP’NİN TAVRI NE OLUR?

Beklemeye alınmasını umuyorum. En sert tepkiyi veririz, Meclis’te görülmemiş bir muhalefet yaparız ama gerek yok bu noktaya gelmesin.”

İlgili Haberler