CHP'li Böke: Demokrasinin gaspına izin vermeyiz

CHP'li Böke: Demokrasinin gaspına izin vermeyiz
CHP Sözcüsü Selin Böke ise AKP’nin askeri darbeyle başarılamayanı, sivil darbeyle ülkeye yerleştirmeye çalıştığını vurguladı. Böke, “Biz, asla demokrasinin, anayasal sistemin gasp edilmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde toplandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, MYK’nın gündemine ilişkin basın toplantısı düzenledi. AKP’nin şimdi de askeri darbeyle başarılamayanı, bir sivil darbeyle, diktatörlüğü bu ülkeye yerleştirmeye çalıştığını belirten Böke, “Biz, asla demokrasinin, anayasal sistemin gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. Meclis’i bombalayan FETÖ, AKP tarafından açıkça korunuyor. Meclis’i bombalayarak başarılamayan darbe şimdi KHK’larla demokrasiyi bombalayarak başarılmaya çalışılıyor, biz buna da izin vermeyeceğiz. Darbenin bir panzehri var, o da daha çok demokrasi” diye konuştu.

Meclis güçlendirilmeli

“Darbeyle elde edilemeyen güç, AKP tarafından şimdi KHK’larla, OHAL’i sınırsız uzatma söylemleri ve uygulamalarıyla açıkça bir sürekli diktatörlüğe dönüştürülüyor” diyen Böke, “Türkiye’nin darbeyle mücadele için OHAL’e ihtiyacı yok. OHAL’ler demokrasinin yıkılması anlamına gelir, OHAL’ler darbe zeminlerinin ortadan kalkmasına imkan yaratmaz” dedi. Böke, “Darbe ile mücadele OHAL’i uzatarak olmaz, ancak ve ancak Meclis’i güçlendirerek olur” ifadelerini kullandı. Böke, FETÖ ile mücadelenin eksik yapıldığını, iktidar partisi içindeki FETÖ’cülerin korunduğunu ifade ederek, “İktidar kendi içindeki FETÖ’cüleri açıkça himaye ediyor” dedi. FETÖ’nün siyasi uzantısının araştırılması için Meclis’te bir araştırma komisyon kurulması çağrısını yineleyen Böke, “AKP, bu önergeye destek vermezse, OHAL ile darbe rejimini kurma arayışlarına devam edeceği anlamı çıkar. Bu önergenin işleme konulup konulmayacağını sıkı sıkıya takip ediyor olacağız” dedi.

Eğer başarılı olsaydı

Böke şunları söyledi: “15 Temmuz gecesi darbe başarılı olsaydı, meclis işlevsiz kalacaktı. Bugün AKP, OHAL rejimi ve KHK’larla milletin iradesini açıkça gasp ediyor, bu bir darbedir. 15Temmuz gecesi darbeciler başarılı olsaydı, binlerce insanı hukuki süreçlere tabi tutmadan işlerinden atacak ve hapsedeceklerdi. Bugün AKP iktidarı binlerce insanı sorgusuz, sualsiz işten atıyor ve hapsediyor, bu bir darbedir. 15Temmuz gecesi o darbe başarılı olsaydı, bir insanlık ayıbı olan işkence yeniden Türkiye gerçeğine dönüşecekti. Bugün AKP rejimi Türkiye’yi yeniden işkence ile tartıştırıyor, bu bir darbedir. 15Temmuz darbesi başarılı olsaydı, televizyonlar keyfi olarak karartılacaktı, medyaya baskı uygulanacaktı. Bugün AKP rejimi tam da bunu yapıyor, bu açık bir darbedir. 15 Temmuz gecesi o darbe başarılı olsaydı, laiklik tasfiye edilecekti ve laikliği isteyenlerin hepsi baskı görecekti. Bugün AKP ’laiklik’ diyen herkese açıkça baskı uyguluyor, bu bir darbedir. 15 Temmuz gecesi o darbe gerçekleşseydi, FETÖ’cü siyasetçiler korunacaklardı. ”