İktidara Rusya tepkisi: Erdoğan-Putin ilişkisi, haraç siyasetine döndü

İktidara Rusya tepkisi: Erdoğan-Putin ilişkisi, haraç siyasetine döndü
CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat sosyal medya hesabından açıklama yağarak Erdoğan-Putin ilişkisinin, haraç siyasetine döndüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Putin ilişkisine, siyasetine tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat art arda paylaşımlarda bulundu.

“Erdoğan-Putin ilişkisi, haraç siyasetine döndü!” başlığı altında bir tweet dizisi yayınlayan Özgür Karabat, sosyal medyada paylaştığı yazıda, “Vatandaş ay sonunu getiremezken Rusya’ya sürekli milyar dolarlar akıtıyoruz.” dedi.

CHP’li vekil, “Geçen yıl Nisan ayında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 50 milyon doz Sputnik V aşısının geleceğini ve Türkiye’de de üretim yapılacağını açıklamıştı. Bu aşılar gelmedi ama bedelinin ödendiğini biliyoruz. AKP de bu konuda sessiz” şeklinde paylaşımda bulundu.

Karabat’ın paylaşımları şöyle:

Erdoğan-Putin ilişkisi, haraç siyasetine döndü! Vatandaş ay sonunu getiremezken Rusya’ya sürekli milyar dolarlar akıtıyoruz. 2021’de Rusya’dan 28 milyar $ ithalat yaptık. İhracatımız ise 5.5 milyar $. Şimdi de almadığımız Rus aşılarına para ödüyoruz. Geçen yıl Nisan ayında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 50 milyon doz Sputnik V aşısının geleceğini ve Türkiye’de de üretim yapılacağını açıklamıştı. Bu aşılar gelmedi ama bedelinin ödendiğini biliyoruz. AKP de bu konuda sessiz.

Rusya’ya haraç sadece alınmamış aşılarla verilmiyor. Akkuyu Nükleer Santrali’nden kilovatsaat başına 12.35 dolar/sentten, 32.5 milyar $ alım garantisi verildi. Yetmedi, S400 füzelerine ilk etapta 2.5 milyar $ olmak üzere yine milyar dolarlar akıtıldı.

Geçen hafta BOTAŞ ile Rus devlet şirketi Gazprom arasında yıllık 5.75 milyar metreküp doğalgaz anlaşması imzalandı. Ticari sır denildi, bedeli açıklanmadı. Ama yine de yetmiyor. AKP nasıl borçlanmışsa Rusya doymuyor. Un fabrikalarımızı da götürüyor. Dünyanın en büyük buğday üreticilerinden Rusya, değirmen endüstrisini geliştirmek için Türkiye’deki şirketlere özel teşvik veriyor. Şimdiye kadar 4 fabrikamız Rusya’ya taşındı. Yakında bu sayı 10’a acıkacak. AKP tabii ki sessiz.

Rusya’dan neden çekiniyorsunuz? Çıkın açıklayın, hep beraber ülkemizi savunalım. Fakat, AKP bir açığı varmışçasına Rusya’ya milyarlarca dolar akıtıyor. Kendi ikbali için AKP ülkeyi uçurumun kenarına sürüklüyor. AKP’nin iktidarda kaldığı her gün, Türkiye’nin jeopolitik olarak zayıfladığı bir gündür. Rusya’dan sonra haraç ödenecek yeni ülkeler umarım Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan olmaz.

İlgili Haberler