Rusya’dan, Ukrayna sınırı yakınında tanklarla tatbikat

Rusya’dan, Ukrayna sınırı yakınında tanklarla tatbikat
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov'un, Ukrayna krizine ilişkin Cenevre’deki görüşmeler hakkında yaptığı "iyimser değiliz" açıklmasının ardından Rusya, iki ülke arasındaki sınır hattının yakınında askeri muharebe tatbikatına başladı.

Rusya, Ukrayna krizi konusunda ABD’yle yapılan ilk tur görüşmelerin ardından iyimser olmadığını ve Batı’dan güvenlik garantilerine ilişkin taleplerinin uzayan müzakerelerin içinde kaybolmasına izin vermeyeceğini açıkladı.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Cenevre’de Pazartesi günkü görüşmelerin açık, anlamlı ve doğrudan bir tarzda düzenlenmiş olmasının olumlu olduğunu ancak Rusya’nın sadece sonuca odaklandığını söyledi.

VOA Türkçe’de yer alan habere göre Peskov, “Burada net son tarihler yok, hiç kimse tarih koymuyor, sadece Rusya’nın bir duruşu var o da bu sürecin sonsuz şekilde uzamasından memnun olmayacağımız şeklinde” diye konuştu.

UKRAYNA SINIRI YAKININDA TANKLARLA TATBİKAT

Öte yandan Rusya, Peskov’un açıklamaları sonrası dün Ukrayna sınırı yakınında askerler ve tanklarla canlı tatbikat düzenledi.

Savunma Bakanlığı, Rusya''nın güneybatısındaki dört bölgede 3 bin civarında askerin muharebe tatbikatına başladığını açıkladı.

Tatbikat, Kremlin''in ABD''yi müzakere masasına getiren askeri baskıyı yumuşatma eğiliminde olmadığının bir işareti olarak yorumlanıyor.

Ukrayna sınırı yakınlarına asker yığarak Batı’da alarma neden olan Rusya, Ukrayna’nın NATO’ya dahil edilmemesi ve İttifak’ın doğuya genişlemesinin durdurulması gibi taleplerde bulunuyor. İki taraf bu hafta Cenevre’de krizi masaya yatırmak üzere buluştu.

Washington bu talepleri kabul edemeyeceğini ancak tekliflerin, füze konuşlandırmalarının ele alınması ya da askeri tatbikatların boyutuna sınırlama getirilmesi gibi boyutlarını konuşmaya hazır olduğunu açıklamıştı.

Peskov, bu hafta yapılması planlanan iki tur görüşmenin daha tamamlanmasının ardından daha net bir tablonun oluşacağını belirtti. Rusya bu hafta içerisinde Çarşamba günü Brüksel’de NATO’yla, Perşembe günü de Viyana’da Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’yla (AGİT) görüşmeler yapacak.

İlgili Haberler