Çin ABD’nin çip yasası kararına “ihlal var” dedi: Çip krizi savaşa dönüştü

Çin ABD’nin çip yasası kararına “ihlal var” dedi: Çip krizi savaşa dönüştü
Dün ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanan Çip ve Bilim Yasası'na Çin tepki gösterdi. ABD, Çin'deki “ulusal güvenlik tehdidi oluşturan” ülkelerdeki fabrikaların kapatılmasını isterken Çin ise ABD’nin küresel ticaret ilkelerini çiğnediğine ifade etti.

ShiftDelete''den aktarılan bilgilere göre; Çin’e karşı teknolojik rekabeti artırmaya çalışan ülke, 52 milyar doları yarı iletkenlere olmak üzere 280 milyar dolar sektörel destek vereceğini açıkladı. 

Çin hükümeti uzun süredir ABD’nin çip yasasının rekabette haksızlık yaratacağını iddia ediyordu. 280 milyar dolarlık desteğin küresel çip tedariğini çözmeyeceğini ve hatta zinciri daha çok kıracağını aktardı.

Çin Ticaret Bakanlığı, Çin’in hak ve çıkarlarını korumak için önlemler aldı.,

Biden tarafından kabul edilen yeni yasa, ABD’nin çip üretimindeki pazar payını önümüzdeki 10 yıl içinde yüzde 2’den yüzde 10’a çıkarmayı hedeflediğini belirtirken ABD, sübvansiyon alacak şirketlerin Çin’den çıkması gerektiğini savundu.

Beyaz Saray konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Yarı iletkeni Amerika icat etti, ancak bugün dünya arzının yaklaşık yüzde 10’unu ve en gelişmiş çiplerin hiçbirini üretmiyor. Bunun yerine, küresel üretimin yüzde 75’i için Doğu Asya’ya güveniyoruz.

Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi ve Çin Uluslararası Ticaret Odası ise bu karara karşı durdu.

ABD’nin yarı iletken şirketlerine yönelik zorlama gücünü kabul etmediklerini belirten odalar, uluslararası şirketler ile birlikte çalışacaklarını söyledi.

İlgili Haberler